Украйна и Донецката народна република (ДНР) започнаха синхронизирано изтегляне на войските и оръжията от района на селцето Петровск - ключов район на фронтовата линия, съобщава "Ройтерс".

Планираното изтегляне от Донбас е първата от поредицата от мерки за изграждане на доверие, които могат да открият пътя към четиристранна среща на върха между лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Повече от 13 000 души загинаха при боевете между украинската армия и подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна от 2014 г. Двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на примирие, договорено в беларуската столица Минск през 2015 г.

Правителството в Киев съобщи, че изтеглянето от село Петровск означава, че Украйна е изпълнила всички необходими условия от своя страна, за да се проведе мирна конференция.

След изтеглянето на силите от фронта трябва да се уведомят наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които трябва да потвърдят. За да се случи това, в района трябва да започнат мероприятия по разминиране и демонтаж на фортификационните съоръжения.

Богдан Бондар, високопоставен представител от украинската армия, потвърди, че украинската страна е започнала изтегляне на силите и средствата от района на Петровск. Той поясни, че ще отстъпят на места на 600 метра, на разстояние до 1 километър.


Богдан Бондар припомни, че изтеглянето ще продължи три дни - до 12 ноември 12,00 часа местно време, а в продължение на 25 дни трябва да бъде завършено разминирането на района.