Нападателите в индийския мегаполис Мумбай са преминали подготовка в тайни лагери на ислямската радикална групировка "Лашкар е тайба" ("Легиони на правоверните") в Пакистан.
Това признал при разпит един от арестуваните терористи, Азам Амир Касаб, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той казал, че се е обучавал да борави с огнестрелно оръжие и взривни вещества заедно с няколко от другите нападатели в две ислямистки бази в Пакистан. Първият курс продължил три месеца, а във втория лагер били отработвани методи за морски десант.
Показвани били видеозаписи с различни участъци от крайбрежието на Мумбай и местата, където било планирано да бъдат нанесени терористични удари. Бойците били инструктирани да стрелят по всеки, за да има максимален брой жертви.
Действайки по предварително разработения план, екстремистите се отправили по море от Карачи към крайбрежния щат Гуджарат. Там използвали за по-нататъшното си придвижване индийски траулер, четирима членове от екипажа на който бяха открити по-късно мъртви в морето, а един - убит в лодката, изоставена от похитителите на брега на Мумбайския залив. Групата извършила десант с надуваеми лодки с оръжие и боеприпаси в сряда вечерта.
Според източници, цитирани от телевизионния канал "Таймс Нау", основният замисъл на терористите бил да се взриви хотел "Тадж Махал" заедно с посетителите му, както стана в Исламабад с хотел "Мариот". Нападателите имали със себе си голямо количество хексоген - "достатъчно да се превърне сграда в развалини".
По досегашни данни при кървавата трагедия са загинали 195 души, а 295 са ранени. Сред жертвите има чужденци.
Развръзката на 60-часовата драма започна около 22,00 ч. снощи местно време, когато неочаквано на втория етаж на историческата сграда на хотел "Тадж Махал" бе открита малка група терористи, които повече от 10 часа оказваха яростна съпротива на специалните части. Едва около 8,00 ч. сутринта стотината командоси успяха да постигнат решаващ прелом. /БЛИЦ