Македония е творение на Тито, е заявил гръцкият преговарящ по спора между Скопие и Атина за името на проведената наскоро среща в Ню Йорк.
Бившият президент на Югославия Йосип Броз Тито е бил използван като исторически аргумент от гърците при преговорите за името, провели се наскоро в Ню Йорк, научи неофициално македонският вестник “Дневник”. На срещата между двамата преговарящи Адамантиос Василакис и Зоран Йолевски при посредничеството на Матю Нимиц гръцкият дипломат постоянно се позовавал на историята с обяснението, че “за да разбере гръцката позиция, другата страна трябва помисли за историята”. Той на няколко пъти повторил, че Македония е творение на Тито и не можел да разбере защо “толкова сме се запънали за прилагателните” /към името-бел.ред./, пише вестникът.
Продължаване на преговорите за разрешаване на спора за името през септември е най-реалният вариант, който могат да очакват и Македония, и Гърция. Посредникът Нимиц е заявил пред преговарящите миналата седмица, че планира да насрочи следващата среща след края на изборите в двете страни, пише още вестникът. /БЛИЦ