Грета Тунберг обвини държавите по света, че отричат мащаба на климатичната криза. Освен това, според нея, те често прибягват до хитрост с изчисленията си за емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, за да подобрят своята „зелена“ репутация, пише The Guardian, цитирани от Фокус Нюз.

Шведската активистка настоява, че световните лидери носят отговорност за продължително бездействие в опазването на околната среда. Тя нарича този период „десетилетия на празни приказки“.

Тунберг също така разкритикува Обединеното кралство, САЩ и Китай за манипулиране на статистиката. „От 1990 до 2016 г. Обединеното кралство намали териториалните си емисии с 41 процента. Но ако вземем предвид съвкупността от емисиите му, включително потреблението на вносни стоки, международна авиация, корабоплаване и други подобни, намалението ще бъде около 15 процента“, отбелязва тя.

Гретенизмът – оръжие на глобалния елит за тотален контрол върху човечеството

„И това е без да се вземе предвид изгарянето на биомаса, както в завода на Дракс в Селби. Според анализа тази силно публично финансирана електроцентрала, уж захранвана от възобновяеми енергийни източници, е най-големият емитент на въглероден диоксид в Обединеното кралство и третият по големина в Европа. И все пак британското правителство все още смята страната си за водещ световен климатичен лидер“, каза Тунберг.

„Великобритания, разбира се, далеч не е единствената страна, която разчита на такова хитроумно измерване на въглерода. Това е обичайна практика. Китай, който в момента е най-големият източник на въглеродни емисии в света, планира да построи 43 нови електроцентрали на въглища в допълнение към 1000 вече в експлоатация, но в същото време се представя като екологичен „пионер“, който се стреми към „чист и красив свят“ за бъдещите поколения“, възмутена е младата екоактивистка.

Тя също така смята, че „климатични лидери, поне сред страните с високи доходи, в момента не съществуват“.

Нейните коментари дойдоха преди преговорите за климата на ООН, които ще започнат в Глазгоу на 31 октомври. Позицията на Тунберг отразява неотдавнашните забележки на британската кралица. Елизабет II осъди световните лидери за бездействие по отношение на климатичната криза, след като призна, че е „раздразнена“ от хора, които „говорят, но не правят нищо“.

Ден преди това правителството на Борис Джонсън публикува стратегия за пълно премахване на въглеводородите, като подробно описа планове за постигане на целите за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до нула до 2050 г. Но предложението срещна критики, включително за недобре обмислени методи и недостатъчно инвестиране в проекти, необходими за трансформация, обръща внимание The Guardian.