Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че Австрия ще депортира до 40 имами и ще закрие джамии, нарушаващи Закона за исляма. Това съобщи самият той на профила си в Туитър.

По думите на Курц от 2015 година действа закон за исляма, който дава възможност на ведомството, отговарящо за въпросите на религията, при подозрения да приема самостоятелно мерки, включвайки и Министерство на външните работи.

"За последните три години по време на управление на моите предшественици това не се е случвало, но сега всичко се променя", заяви канцлерът.

"Във връзка с нарушаване на Закона за исляма закриваме джамията на "Сивите вълци" - турска организация, разпускаме арабска религиозна общност, а също така ще депортираме и до 40 имами от Турския ислямски съюз за културно и социално сътрудничество с Австрия. Това е заради нарушаване на забраната за задгранично финансиране", пише още канцлерът.

"По този начин решително и активно противодействаме на неправилното развитие и образуване на паралелни съобщества и занапред ще действаме по същия начин, когато Законът за исляма е нарушаван", добавя Курц.

Както съобщава изданието Presse, плановете са да бъдат закрити седем джамии. 

Превод БЛИЦ