Австрийските въоръжени сили започнаха да обучават служебни кучета да откриват хора, заразени с новия коронавирус. Както се очаква, новият метод трябва да даде възможност за откриване на вируса дори при асимптоматичен ход на заболяването, съобщи австрийското Министерство на отбраната, предава Фокус.

В момента военният кинологичен център обучава една служебна белгийска овчарка по новата програма. Кучето се обучава да внася специална епруветка, съдържаща молекули с миризма на коронавирус, които са извлечени от заразена медицинска маска. Ако открие епруветката, кучето се насърчава с лакомство.

В следващите дни дресьорите ще започнат тестовата фаза за откриване на вируса върху заразена защитна маска.

За да се гарантира безопасността на служебното куче и ръководителя на кучетата, епруветките и маските се третират с ултравиолетово лъчение, като по този начин вирусът се деактивира. Тестовата фаза ще продължи до края на юли. Тогава военните ще анализират резултатите от свършената работа.

"Не е новина, че нашите служебни кучета могат да откриват различни вещества. Освен кучета за откриване на оръжие, имаме кучета за откриване на наркотици, които могат да идентифицират експлозиви или наркотици по миризмата им.

Тестовата фаза трябва да определи дали тази специална подготовка ще стане неразделна част от центъра за обучение на военни кучета", се казва в изявление на министъра на отбраната Клаудия Танер.

Общо 166 кучета са на служба в австрийските въоръжени сили. Те участват в операции в страната и в чужбина.