Всички 15 души, арестувани във връзка с терористичната атака във Виена в понеделник, са част от радикалния ислям и малко под половината са осъдени с наказателни присъди, някои за терористични престъпления, съобщиха служители на вътрешното министерство в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

20-годишния джихадист с двойно гражданство, който преди това е бил в затвора за опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия, бе застрелян от полицията в рамките на девет минути след като започна да стреля по граждани.

"Имаме работа с насилник, който очевидно е интензивно въвлечен в мрежата на политическия ислямизъм, на съмишленици, възприели тяхната идеология", каза вътрешният министър Карл Нехамер.

15-те са задържани по подозрение за принадлежност към терористична организация. Седем от тях са с наказателни присъди, от които четирима са за престъпления, свързани с тероризма, каза генералният директор за обществена сигурност Франц Руф.

От тези четирима двама са участвали в нападение, а двама са участвали опити за така наречените убийства на честта, каза Руф и добави: "Очевидно е, че всички са свързани с радикалната ислямистка среда".

Швейцария също е арестувала двама мъже във връзка с нападението, а Австрия е в тесен контакт с друга неуточнена държава в разследването си, каза Нехамер.

Отделно германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви пред парламента, че има връзка между нападението и хора в Германия, които са "наблюдавани денонощно". По-рано Зеехофер коментира, че Германия очаква ислямистко нападение и консолидира ЕС за борба.