Броят на случаите на заразяване с нова коронавирусна инфекция в света почти достигна 1,5 млн. Рекорден брой заразени хора бяха регистрирани в САЩ - 395 хил. Освен това в САЩ над 12 хиляди души починаха от усложнения, причинени от COVID-19.


В Европа най-голям брой смъртни случаи са регистрирани в Италия - над 17 хил. Въпреки ежедневния спад на новите инфекции, премиерът на страната Джузепе Конте заяви, че е рано да се говори за премахването на карантината.

Междувременно Китай възстанови вътрешните полети с Хубей, който беше в центъра на епидемията. Освен това транспортната блокада бе премахната от административния център на региона - град Ухан, пише "Поглед инфо".

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция с COVID-19 в света надхвърли 1 милион 436 хиляди, сочат данните на Световната здравна организация.

Лидер в броя на заразените са САЩ. За ден в страната има увеличение с 31,7 хиляди заразени. Общият брой на заразените е 395 хиляди души. В същото време на 8 април в САЩ е регистриран рекорден брой смъртни случаи от коронавирус на ден - 1895 души.

Според университета Джон Хопкинс, Ню Йорк е епицентърът на епидемията в САЩ. Броят на заразените в това състояние вече надхвърли броя на заразените в цяла Италия - съответно над 159 хиляди и 139 хиляди.

Междувременно експертите стигнаха до заключението, че вирусът не е донесен в Ню Йорк от Азия, както се смяташе по-рано, а от Европа. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на проучване, проведено от американски учени от различни университети.

„Повечето случаи са ясно европейски“, казва за изданието генетик от Медицинската школа Икан в Нью-Йорке на медицинския център Маунт-Синай Харм ван Бакел.

Така забраната за влизане в САЩ от 26 европейски държави (Шенгенски държави), въведена на 13 март, беше закъсняла. В същото време подобни ограничения за Китай бяха въведени в началото на февруари.

Обърнете внимание, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини за  разпространението на заразата СЗО, като заяви, че организацията не е в състояние да предупреди навреме световната общност за заплахата от COVID-19. 

В тази връзка държавният секретар на САЩ Майк Помпео отбеляза, че Вашингтон преразглежда размера на финансирането на Световната здравна организация.

Григорий Яригин, американец, доцент в катедрата за американски изследвания в Санкт Петербургския университет, обясни, че причината за високите проценти в САЩ е, че мерките „не са били достатъчно строги, не са универсални“.

„Разбира се, невъзможно е да се обобщи, но тъй като държавната система за вземане на решения в САЩ е изключително сложна, решенията не се вземат централно и своевременно, а скоростта на вземане на тези решения беше отразена в онези мерки, които бяха неефективни“, обясни експертът.

Европейската пандемия

Фокусът на инфекцията в Европа се е преместил от Италия в Испания. Броят на заразените в страната са над 146 хиляди души, почти 15 хиляди души починаха.

Рекорден брой смъртни случаи от инфекция на ден са регистрирани във Франция. Според Джером Саломон, ръководител на френската дирекция по здравеопазване, в сряда вечерта на 8 април броят на жертвите на COVID-19 в страната е близо 11 хиляди. 

Тази цифра рязко се повиши, след като правителството реши да добави към статистическата информация информацията за смъртността от вируса в старчески домове.

В Италия се отчита рекорден брой случаи на възстановяване на ден. Според шефа на италианския отдел за гражданска защита Анджело Борели на 8 април  са регистрирани 2099 такива случаи. Общо 139 000 души са заразени в страната от разпространението на вируса, над 17,6 хиляди са станали жертва на пандемията.

Въпреки намаляването на ежедневния прираст на заразените, в Италия не се говори за отмяна на карантината. Това заяви премиерът Джузепе Конте в интервю за германското издание Bild. Според него „учени и експерти съветват, само когато ситуацията наистина се подобри, тогава мерките да се отслабят“.

Освен това италианският премиер призова да не се спекулира по темата за руската помощ. Той подчерта, че това е жест на добра воля от страна на Москва.

„За италианското правителство е обида да мисли, че помощта, която получаваме от Русия, Китай или други страни, може да повлияе на геополитическото положение на Италия. Това е голяма обида не само за мен, но и за Владимир Путин “, каза Конте.

Според него Владимир Путин „никога не е искал да използва тази помощ „като лост за натиск, когато прояви солидарност с Италия.“

„Ситуацията в Азия“

На 8 април китайските власти премахнаха напълно кордона и им позволиха да напуснат провинция Хубей от Ухан. От 23 януари това населено място е практически изолирано от останалия свят поради разпространението на COVID-19. Освен това Китай възобнови вътрешните полети с Хубей.

В същото време в страната все още се регистрират нови инфекции. Според Държавния комитет по хигиена и здравеопазване на КНР през изминалия ден в страната са заразени 63 души, докато 61 от общия брой са били внесени. 

Друга страна, която успя да спре експлозивното разпространение на вируса, е Южна Корея. Но през последните дни се наблюдава и увеличение на броя на заразите, донесени от чужбина. В тази връзка беше взето решение за ограничаване на безвизовия режим за 90 страни, включително Русия, съобщи Министерството на външните работи.