Десет руски баби доказват на своите семейства, приятели и света, че годинките не означават, че животът трябва да спре. Вместо това те извършват подвизи, които биха засрамили повечето младежи, пише Руски дневник.

1. "Инстабаба"

Баба, пътуваща без мобилен телефон, но с камера и раница. Снимка: Екатерина ПапинаБаба, пътуваща без мобилен телефон, но с камера и раница. Снимка: Екатерина Папина

Тази баба от сибирския град Красноярск (около 3200 км от Москва) буквално живее живот-мечта, пътувайки около света. Тя дори отпразнува 90-ия си рожден ден в Доминиканската република! Снимки от всички нейни пътешествия тя качва в Instagram и Facebook с помощта на внука си. Решава да започне да пътува, чак когато навършва 83 години. Средната държавна пенсия в Русия не покрива разходите за пътуване за повечето граждани, Лена получава допълнителни пари, защото е ветеран от Втората световна война.

2. Баба, която се радва на живота

Раиса Гладских. Снимка: Instagram / raisa_90years_oldРаиса Гладских. Снимка: Instagram / raisa_90years_old

Друга 90-годишна баба е пристрастена към Instagram и качва много свои снимки в модерни тоалети, както и архивни фотографии от своята младост.

Според описанието на профила ѝ: "Все още живея, събирам похвали и дори си правя селфита".

3. Баба-фитнес маниак

Как сте? Е, тази баба може би ще ви сложи в джоба си във фитнеса. На кадри от юли 2012 г. тази 72-годишна жена тренира във фитнес на открито в гр. Калининград. Около нея има момчета, които ѝ дават полезни съвети, но тя е разстроена, че не може да се справи на успоредката.

4. Баба-книжен ентусиаст

Галина Усова на работа. / vk.com/galinausovaГалина Усова на работа. / vk.com/galinausova

От няколко поредни години тази 85-годишна баба продава книги до метростанция "Политехническая" в Санкт Петербург. Галина Усова е превела Байрон, Киплинг, Толкин и Агата Кристи на руски, но издателите отказвали да приемат трудовете ѝ, така че тя ги публикувала със собствени средства и сега ги продава. Доброволци създават група за подкрепа в руската социална мрежа Вконтакте, както и уебсайт, посветен на Усова.

5. Баба на зелен екран

63-годишната Татяна Суботина се превърна в истинска звезда в руския интернет преди около месец. Тя прави собствени видеа, като използва техниката "хромакий" или зелен екран, и ги качва в канала си в YouTube, където вече е събрала рекордните 464 000 гледания. Във видеата тя се къпе в морето, гмурка се или пък си почива в джакузи.

6. Бурановските баби

Тези бабушки са истински суперзвезди, а през 2012 г. фолклорният им ансамбъл от с. Бураново в Удмуртия (на около 1100 км източно от Москва) представи Русия на конкурса "Евровизия" в Баку. Средната им възраст е 75 години, а първото им съвместно изпълнение на сцена е отпреди около 40 години. Сега те са чести гости на ТВ предавания и се появяват в различни реклами.

7. Баба-кино звезда

Албина Станиславовна. Снимка: Игор ГаварАлбина Станиславовна. Снимка: Игор Гавар

74-годишната Албина Евтушевска е много търсена актриса. За първи път се появява по телевизията когато е в 60-те си години и е забелязана от кастинг режисьор в Московското метро. Той е впечатлен от екстравагантното облекло на Албина. До момента тя е играла в над 100 филма и ТВ продукции. Първата ѝ главна роля е в наградения филм "Русалка" (2007) на режисьора Анна Меликян.

8. Баба-мотористка

Лия Клукова. Снимка: личен архивЛия Клукова. Снимка: личен архив

Лия Клукова е на 85 години, а от 1948 г. е фен на моторите. Дори кара на мотор бъдещия си съпруг, за да се запознае с родителите му в съседния град. Тази баба от Нижни Новгород (400 км източно от Москва) твърди, че бабите на нейната възраст обикновено си седят у дома, занимават се с клюки и плетат чорапи за внуците. "Аз мога да плета, но имам и толкова много други хобита, че мога да си позволя да не се държа като обикновена старица".

9. Баба-щангистка

Сакинат Ханапиева е на 80 години и живее в кавказката република Дагестан. Има девет деца и никога не е влизала в болница. Вдига гюлета, разкъсва дебели книги и огъва метални предмети със страхотна лекота, без почти никакво усилие.

10. Баба-шегаджийка

60-годишната Галина Мерц има фантастично чувство за хумор и самоирония. За първи път започва да поддържа профила в Instagram, когато децата ѝ я пращат в оздравителен санаториум. Качва видео, където твърди, че децата ѝ не искат тя да се върне, че просто ще умре от скука там и се чувства като в старчески дом. Сега Галина има около 16 000 последователи, а видеата ѝ разказват за нейния живот и този на децата ѝ.