Бактерия, срещана главно в суровото пилешко месо, която може да причини диария, висока температура и стомашни болки, се среща все повече в страните от Европейския съюз.
Това показва доклад на Европейската агенция за безопасност на храните. Случаите на заразяване с бактерията кампилобактер са нараснали със седем процента до 212 064 през 2010 г. - последната година, за която са налице такива данни и пета последователна година на нарастване на случаи на бактерията при хората, предаде агенция &quot;Франс прес&quot;.<br /> <br /> Европейската агенция за безопасност на храните в Италия и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Швеция съобщиха в доклада си, че причините за увеличението на заразените &quot;не са съвсем ясни&quot;. Европейската комисия в момента провежда анализ за мерките за контрол на бактерията на различни фази в хранителната верига. Агенцията за безопасност на храните пък обсъжда мерки за намаляване на случаите на зараза.<br /> <br /> В доклада се посочва, че случаите със зараза с друга бактерия - салмонела, са намалели до 99 020 през 2010 г. спрямо 108 618 през 2009 г. Случаите на зараза на хора с бактерията листерия също леко са намалели до 1601 спрямо 1654 през 2009 г. Но в доклада се отбелязва, че случаите с шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли, са нараснали до 4000 през 2010 г. спрямо 3573 през 2009 г. Тези случаи са нараснали особено в Германия и Холандия.<br /> <br /> 25 души са починали в резултат на заболяване, причинено от храна или животни, през 2010 г., от които 16 - от салмонела и 4 от листерия. Най-много хора са починали в Испания - седем, следвани от Великобритания - пет. През 2011 г. над 50 души в Европа починаха след зараза с разновидност на бактерията Ешехерия коли. Заразени имаше в 16 държави. Първоначално се смяташе, че заразата идва от краставици в Испания, но по-късно бе открита в семена от сминдух в Северна Африка.<br />