Испанският собственик на британската финансова институция “Аби Нешънъл” се съгласи днес да изкупи една от основните банки на британския пазар на ипотечни кредити Alliance & Leicester за 1,3 милиарда паунда, давайки началото на радикалното преструктуриране в сектора на големите банки на Острова, съобщи британският в. “Телеграф”.
Сделката ще даде на банко “Сантандер”, втората по големина европейска банка след HSBC, 14 процента от ипотечния пазар на Острова, превръщайки испанската финансова група във втория по големина заемодател след Халифакс, с акционерен дял приблизително равен на този на Националното строително дружество, отбелязва в. “Телеграф”. Сделката ще позволи също да се стабилизира една от най-засегнатите от ипотечната криза британски банки и е приветствано от местния пазар като вот на доверие към разклатената финансова система на Острова.
Акциите на “Алианс енд Лийсистър” намалиха почти наполовина цената си от началото на ипотечната криза миналата година. Нордън Рок вече беше национализирана, а Bradford & Bingley е в криза, припомня вестникът. Испанската банка “Сантандер” беше най-големият кредитор на британския пазар на недвижимости до края на миналата година, с около една пета от всички нови ипотечни кредити на “Аби Нешънъл”. Но вероятно банката ще ограничи новото кредитиране, ако поеме задълженията за отпускане на кредити от A&L в размер на 42 милиарда паунда. Очаква се сделката по придобиването на Α&L от банка “Сантадер”, която през 2004 г. придоби британската “Аби Нешънъл”, да бъде финализирана през октомври, съобщава в. “Гардиън”. /БЛИЦ