Хиляди хора излязоха на улиците на Минск, изразявайки несъгласието си с обявените първи резултати от президентските избори в Беларус, съобщават местните и световни издания. Според тях настоящият лидер Александър Лукашенко набира около 80% от гласовете.

Действията бързо са прераснали в сблъсъци със служителите на реда. Първите арести се случват час след затварянето на избирателните секции.Протестните настроения обаче нарастват все повече и повече. Протестиращите започват да влизат в ръкопашни схватки със силите за сигурност, а те от своя страна са започнали да използват светлинно звукови гранати, водни оръдия и сълзотворен газ.

Сблъсъци между протестиращи и полиция в Беларус след изборите ВИДЕОВ самия център на столицата се е случил инцидент: малък камион е влетял в тълпа от протестиращи. Местните медии вече съобщават за поне една жертва и много пострадали сред цивилните.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Центр Минска вечером 9 августа. Фото: @brushko_jr

Публикация, споделена от TUT.BY (@tutbylive) на


Протестиращите от своя страна са започнали да издигат барикади. Те обаче са били разпръснати брутално от специалните сили.По последни данни, повечето от протестиращите са се разотишли и са напуснали централните райони на Минск и като цяло ситуацията в момента е спокойна.

Големи групи протестиращи в центъра вече не се виждат, движението на автомобилите е частично възстановено.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ