Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви на срещата си в Москва с президента на Русия Дмитрий Медведев, че страните от ЕС не бива да остават без газ заради споровете на Москва с транзитните страни, както това стана през януари т.г.
“Сега е важно да бъдат създадени условия за това подобна ситуацията повече да не се случва”, каза Барозу на срещата си с Медведев в Кремъл. Срещата на представителна делегация на Еврокомисията, в която освен Барозу са и деветима еврокомисари, е първата за Русия и ЕС след края на газовата криза, посочва Би Би Си. Европейските дипломати не очакват конкретни резултати от срещите в Москва, но искат да бъде преодоляно напрежението, възникнало след августовската война между Русия и Грузия и засилило си по време на газовия спор с Украйна.
Несъгласията, свързани с конфликта в Кавказ, се запазват. Преди срещата Брюксел осъди плановете на Москва да създаде военноморски бази в Абхазия, а газовият спор подкопа доверието в Европа спрямо Украйна и Русия, отбелязва кореспондентът на Би Би Си Ричард Галпин. На срещата си с Медведев Барозу призова да се помни за енергийната взаимна зависимост между страните. “Тази позитивна взаимна зависимост сега е важна както никога преди, тъй като сме изправени пред много сериозна глобална финансова криза”, каза той. От своя страна Медведев посочи, че “трябва да помислим за създаване на пълноценна международно-правна система за защита от подобни инциденти, тъй като сегашната система не работи. Имам предвид включително и Енергийната харта”, посочи Медведев. Русия отказва да се присъедини към Енергийната харта. Украйна обаче я е подписала и по време на газовия конфликт Москва обвиняваше Киев в нарушаване на нормите на това споразумение. /БЛИЦ