Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет оръжейна помощ за Украйна, предаде Ройтерс. Той включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи HIMARS. Те могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра.

"Съединените щати ще бъдат редом до своите украински партньори и ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване, за да се защитава", каза Байдън в изявлението, с което обяви новия пакет на обща стойност 700 милиона долара.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията на бойното поле в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Москва: Расте рискът от война със САЩ заради...

По-рано днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Киев и обещал на Вашингтон да не използва модерните системи за атаки в Русия.

Макар и Съединените щати и съюзниците им да осигуряват на Киев все по-усъвършенствани оръжия, те са са разговаряли с Украйна за опасността от изостряне на конфликта, която крият възможни удари по цели дълбоко навътре на руска територия, казаха пред Ройтерс представители на американските власти и източници от дипломатическите среди.

БЛИЦ припомня, че преди дни Байдън каза пред репортери, че САЩ няма да предоставят на Украйна ракетни комплекси, с които може да бъдат обстрелвани цели в Русия. Такъв ход би бил рискован, предупреди американското разузнаване.

Украйна обеща да не използва предоставените ѝ от САЩ усъвършенствани ракетни комплекси с голям обсег за удари по цели на руска територия, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

"Украинците ни дадоха уверения, че няма да използват тези системи срещу цели на руска земя", каза Блинкън на съвместна пресконференция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че "между Украйна и САЩ и между нас и нашите съюзници и партньори има дълбоко доверие".

Столтенберг посочи къде и как ще свърши войната!

Американският президент Джо Байдън се съгласи да предостави на Украйна ракетни комплекси, които могат да поразяват с висока точност руски цели.

Доставката ще бъде част от военна помощ на Вашингтон за Киев в размер на 700 милиона долара, която се очаква да бъде обявена по-късно днес, отбелязва Ройтерс.

По-рано Джонатан Файнър, заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом, заяви, че според САЩ тези комплекси ще задоволят нуждите на Украйна.

"Конфликтът, който украинците водят, е отбранителен. Руснаците са на тяхна територия, а не те - на руска", каза Файнър в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Има важни цели, които украинците не могат да достигнат със сегашното си въоръжение, затова тези ракетни комплекси ще променят значително ситуацията в бойните действия в югоизточната част на Украйна, където е съсредоточено основното настъпление на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Макар и САЩ и съюзниците им да осигуряват на Киев все по-усъвършенствани оръжия, във Вашингтон са разговаряли с Украйна за опасността от изостряне на конфликта, която крият възможни удари по цели дълбоко навътре в територията на Русия, казаха пред агенцията представители на американските власти и източници от дипломатическите среди.

Американското разузнаване също предупреди, че това крие рискове.

Вчера Байдън каза пред репортери, че САЩ няма да изпращат на Украйна ракетни комплекси, с които могат да бъдат нанасяни удари по територията на Русия.

От своя страна, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че доставката на американски модерни ракетни установки за Украйна повишава риска от въвличане на "трета страна" в конфликта, съобщи Ройтерс.

Лавров отговори това на въпрос по време на пресконференция в Саудитска Арабия за плановете на САЩ да предоставят на Украйна модерни ракетни системи, които могат да нанасят прецизни удари по руски цели на големи разстояния.

Лавров също така каза, че Русия изпитва трудности при износа на зърно поради санкциите срещу нейните кораби.

"Съществуват проблеми и с износа на руско зърно... Корабите, които превозват руско зърно, попаднаха под санкции", посочи той.

Нахлуването на Русия в Украйна, която също е основен износител на зърно, доведе до повишаване на световните цени на храните. Русия обвинява за това западните санкции срещу нея, които нарушиха производството на торове и износа на зърно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!