Президентът Джо Байдън с обръщение от Белия дом към нацията за края на 20-годишната война в Афганистан. Той говори само ден, след като беше изтеглен и последния американски войник.

„Снощи в Кабул Съединените щати сложиха край на 20 -годишна война в Афганистан. Най-дългата война в американската история. Завършихме едно от най-големите въздушни изтегляния в историята с повече от 120 000 души, евакуирани на безопасно място. Този брой е повече от два пъти над този повечето експерти смятаха, че е възможно.

Никоя нация, нито една нация никога не е правила нещо подобно в цялата история. Само САЩ имаха капацитета, волята и способността да го направят. Ние го направихме днес. Изключителният успех на тази мисия беше благодарение на невероятните умения, смелостта и безкористната смелост на американската армия и нашите дипломати и разузнавачи", каза Байдън.

Той съобщи, че още през март американските власти са предложили на свои граждани да напуснат Афганистан.

„След като започнахме евакуацията преди 17 дни, направихме първоначална информация и анализ и идентифицирахме около 5000 американци, които решиха по-рано да останат в Афганистан, но сега искаха да напуснат“, продължи той.

Байдън каза, че операцията е завършила с извеждането на повече от 5 500 американци от Афганистан, както и „хиляди афганистански преводачи и устни преводачи“. Той обаче призна, че около 100 до 200 американци остават в Афганистан, но каза, че много от тях са двойни жители, които са решили да останат.

„В крайна сметка 90% от американците в Афганистан, които искаха да напуснат, успяха да напуснат. За останалите американци няма краен срок. Оставаме ангажирани да ги измъкнем, ако искат да излязат“, каза президентът.

Президентът, който е изправен пред политически критики, заяви, че „това е била единодушната препоръка на главнокомандващите и на всички наши командири на място да прекратим нашата мисия, както е планирано“.

Байдън беше категоричен пред американската общественост, че въпреки че САЩ са изтеглили войските си от Афганистан, те ще работят, за да гарантират, че талибаните ще изпълнят ангажиментите си, включително да осигурят безопасно преминаване на тези, които искат да напуснат страната.

Президентът се позова на резолюция, приета в понеделник от Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона за „безопасно преминаване“ за хората, които искат да напуснат летището в Кабул.

„Това изпраща ясно послание за това, което международната общност очаква от талибаните да постигнат при напредването, по-специално свободата на пътуване, свободата за напускане“, каза Байдън.

„Заедно към нас се присъединяват над 100 държави, които са решени да гарантират, че талибаните спазват тези ангажименти. Това ще включва продължаващите усилия в Афганистан да докладват за летището, както и за сухопътните маршрути, което ще позволи продължаване на заминаването на тези, които искат да напуснат и да доставя хуманитарна помощ на народа на Афганистан “, каза той.

Байдън каза, че талибаните са поели публични ангажименти за безопасно преминаване за всеки, който иска да напусне, включително тези, които са работили заедно с американците.

„Ние не ги приемаме само по думите им, а по техните действия. И ние имаме лостове да се уверим, че тези ангажименти са изпълнени“, каза той.

Президентът Байдън не изрази съмнения относно решението си да сложи край на най-дългата война на Америка с настоятелни забележки от Белия дом.

„Не възнамерявах да удължа вечната война. И не удължавах завинаги излизането“, каза Байдън, защитавайки решение, което привлече вниманието. Байдън каза, че истинското решение в Афганистан е „между напускане и ескалация“, като определя избора му за изтегляне на войските като единствения вариант, освен да се придвижат повече сили в страната.

„Факт е, че всичко се е променило“, каза Байдън, позовавайки се на сделката с талибаните, подписана от неговия предшественик.

Байдън каза, че поема „отговорност“ за решението си да изтегли войските, но каза, че „с уважение не е съгласен“ с онези, които казват, че е трябвало да започне масови евакуации по-рано, твърдейки, че би имало „бързане към летището“.

„За тези, които искат трето десетилетие война, аз питам, какъв е жизненоважният национален интерес? Според мен имаме само един: да гарантираме, че Афганистан никога повече няма да може да бъде използван за атака срещу нашата родина“, каза Байдън.

Президентът подчерта пред американската общественост, че вече не вярва, че „безопасността и сигурността на Америка“ се подобряват от разполагането на войски на място в Афганистан.

„Основното задължение на президента според мен е да защитава Америка. Не срещу заплахите от 2001 г., а срещу заплахите през 2021 г. и утре. Това е водещият принцип зад решенията ми за Афганистан“, каза той в своето обръщение.

„Просто не вярвам, че безопасността и сигурността на Америка се подобряват, като продължават да се разполагат хиляди американски войници и се харчат милиарди долари годишно в Афганистан“, продължи Байдън. „Когато се кандидатирах за президент, аз поех ангажимент пред американския народ, че ще прекратя тази война. Днес изпълних този ангажимент“, каза президентът.

Той обаче обеща да продължи да преследва тероризма по целия свят.

„За ISIS-K все още не сме приключили с вас“, каза Байдън, заплашвайки с „трудна, непримирима, целенасочена и точна стратегия“ заради атаката миналия четвъртък, при която загинаха 13 американски военнослужещи.

По думите на президента, че терористичната заплаха е метастазирала от Афганистан по целия свят, добавяйки, че „заплахата от тероризма продължава, но се промени. Нашата стратегия също трябва да се промени.“

Байдан също така призна, че новите предизвикателства по света включват тези, представени от Китай и Русия, казвайки, че няма нищо, което двете нации „биха предпочели и искали повече, от това САЩ да останат затънали още едно десетилетие в Афганистан“.

Източник: bg-voice