Новоизбраният американски президент Джо Байдън заяви в сряда, че е уверен, че синът му Хънтър Байдън не е направил нищо лошо. Това заяви той в отговор на въпрос на репортер, зададен му на пресконференция, на която представи Пийт Бутиджидж - своя доскорошен опонент на първичните избори на демократите, за министър на транспорта, предаде washingtontimes.com.


Припомняме, че Федералната прокуратура в щата Делауеър проверява данъчните вноски на Хънтър Байдън.

"Отнасям се много сериозно към този въпрос, но съм уверен, че професионалният и обективен анализ ще покаже, че съм действал законно", посочи самият Хънтър, като допълни, че се е водил от съветите на професионални данъчни консултанти.

По думите му, той е разбрал за разследването от адвоката си, който е бил информиран от прокуратурата.

Следователите проучват различни финансови аспекти, например дали Хънтър Байдън и хората от екипа му са нарушавали законите за данъците и прането на пари при работата си в чужбина, предимно в Китай.

Разследването започнало още през 2018 г., преди Уилям Бар да поеме поста на главен прокурор. То е било замразено по време на изборната кампания, за да не повлияе на хода ѝ.

Припомняме, президентът Доналд Тръмп замеси името на Хънтър Байдън в политически скандал, след като при разговор с украинския президент Володимир Зеленски настоя да се възобнови разследването срещу украинската компания "Бурисма", член на чиято управа е бил синът на опонента му в изборната битка.