Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи първите изявления за посещението на Си Дзинпин в Москва – той категорично се обяви против всякаква форма на примирие, предават информационните агенции.

Той говори на пресконференция в Държавния департамент по повод публикуването на Доклада за човешките права за 2022 г.

"Едно примирие сега без дългосрочно решение би позволило на президента Путин да си почине и да преоборудва войските си и след това да поднови войната в по-благоприятно време за Русия. Светът не бива да се заблуждава от какъвто и да е тактически ход на Русия, подкрепяна от Китай или която и да е друга страна, да замрази войната при свои условия", посочи той.

Си Дзинпин с пророчество за Путин, Западът изтръпна. Ключови моменти от срещата в Москва ВИДЕО

По неговите думи, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва показва намерението на Китай да осигури "дипломатическо прикритие за руските зверства" в Украйна, предаде "Reuters".

"Това, че президентът Си пътува до Русия дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Путин, предполага, че Китай не се чувства отговорен да търси отговорност от Кремъл за зверствата, извършени в Украйна, и вместо дори да ги осъди, той по-скоро би предоставил дипломатическо прикритие за Русия да продължи да извършва същите тези престъпления", каза той.

Блинкен каза, че някои "елементи" на мирното предложение на Китай за войната са в съответствие с усилията, които САЩ ще подкрепят.

Според него обаче, "всякакви призиви за прекратяване на огъня, които не включват премахването на руските сили от украинска територия, на практика ще подкрепят ратификацията на руското завоевание". 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук