Белият дом поиска близо 106 милиарда долара за финансиране на амбициозни планове за укрепване на сигурността на Украйна, Израел и на южната граница на САЩ, предаде Ройтерс.

Около 14,3 млрд. долара от поисканите от американското президентство средства за финансовата 2024 г. ще бъдат за Израел, голяма част от които са предвидени за укрепване на противоракетната и противовъздушна отбрана на Израел и за покупка на други видове въоръжение за военните му нужди.

Байдън иска и 9 млрд. за хуманитарно подпомагане за Израел и Газа, където населението е изправено пред хуманитарна криза, която става все по-тежка.

Предложението включва и отделянето на 13,6 млрд. долара за повишаване на сигурността по южната граница с оглед на засиления натиск, на която подложена от миграционните потоци от страните от Карибския регион и Латинска Америка, а също и за пресичане търговията с влизащия през тази граница фентанил.

4 млрд. долара са предвидени и за военна и финансова помощ противодействие на опитите на Китай да разшири влиянието си в Азия, включително за укрепване на пакта за сигурност в региона на Тихия океан АУКУС (САЩ, Великобритания и Австралия).

Но лъвският пай от средствата, 61,4 млрд. долара, се пада на Украйна. Искането по това перо включва милиарди долари за обновяване на военната техника, с която разполага Киев, предоставяне на икономическа и военна помощ и подкрепа за украинските бежанци в САЩ.

"Светът гледа и американският народ с право очаква от своите лидери да покажат единство и да предприемат действия за реализирането на тези приоритети", заяви Шаланда Йънг, ръководител на Административно-бюджетното управление на Белия дом в писмо до и.д. председателя на Камарата на представителите на САЩ Патрик Макхенри.

"Призовавам Конгреса да излезе с цялостно, двупартийно решение по тях в следващите седмици."

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска тези средства само броени дни след посещението си в Израел, където обеща солидарност с еврейската държава след нападението на "Хамас" в Южен Израел, при което бяха убити 1400 души, и на фона на израелските бомбардировки над Газа.

Обединявайки финансирането за Израел с това за Украйна, граничната сигурност, помощта за бежанците, мерките за противодействие на китайското влияние и други приоритети, по които се водят разгорещени дискусии в американския политически елит, Байдън се надява да си гарантира сигурна подкрепа за предложения от него бюджет за защита на националната сигурност през новата финансова година.

Но същевременно правителството не представи стратегия как точно ще убеди Конгреса да отпусне тези средства, отбелязва БТА.

Някои републиканци стават все по-скептични към необходимостта да се продължи с предоставянето на финансиране на Украйна във войната с Русия и заплашиха да замразят всякакво финансиране за правителството, за да се сложи край на растящите бюджетни разходи, които подхранват бюджетния дефицит и все повече задълбочават хроничния проблем на САЩ с дълга.

Допълнително усложнение за осигуряването на финансирането могат да се окажат и проблемите с избора на нов председател на Камарата на представителите, чиято работа е парализирана вече повече от две седмици заради този въпрос.

Днес консервативният кандидат за председател на камарата от републиканците Джим Джордан, съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, който е против продължаването на помощта за Украйна, загуби и третото гласуване на номинацията си. Самият Джордан изрази подкрепата си за Израел преди днешното гласуване на кандидатурата му.

Помолена да коментира дали проблемите с избора на председател на камарата ще попреча на отпускането на поисканите средства, Йънг заяви, че работата на Белия дом е да изложи аргументирано пред конгресмените нуждите и интересите на САЩ, а не да се меси в избора на председател.

"Непоколебимата двупартийна подкрепа за Украйна в САЩ е невероятно окуражаваща за всички наши воини и за цялата ни нация", написа по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски в социалната платформа "Екс" в коментар за намерението на правителството на САЩ да поиска допълнителни средства за военна помощ за Киев.

"Американските инвестиции в отбраната на Украйна ще бъдат гаранция за дългосрочна сигурност за цяла Европа и за света."

Зеленски и Байдън имаха телефонен разговор вчера.

Около 40 процента от участниците в анкета на Ройтерс/Ипсос от миналата седмица казаха, че САЩ трябва да подкрепят позицията на Израел в конфликта с "Хамас". Около половината са на мнение, че Вашингтон трябва запази неутралитет и да не се замесва.

В подобно проучване, направено по-рано този месец, горе-долу в същото съотношение бяха и отговорите на въпроса дали САЩ "трябва да предоставят оръжие на Украйна".

"Американското лидерство е това, което крепи света. Американските съюзи са това, което гарантира нашата сигурност и тази на Америка", заяви Байдън в телевизионно обръщение към нацията, направено снощи от Овалния кабинет в Белия дом.