Белият дом ще обяви по-късно в сряда планове да предложи 400 милиона защитни маски N95 на американците безплатно в аптеките и обществените здравни центрове в цялата страна, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Маските ще се доставят от националния стратегически запас и програмата ще започне следващата седмица, каза представител на Белия дом пред финансово издание.

Този ход идва като част от засилен отговор на правителството на скока на Covid случаите в страната, предизвикани от силно заразния вариант Омикорн и след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) заявиха, че еднослойните платнени маски не са достатъчни, за да предпазят от инфекция.

Администрацията на Белия дом вече стартира във вторник и своя сайт covidtests.gov, предлагащ тестове за дома, като това стана ден преди планираното.

Вариантът Омикрон доведе до силен ръст на новите случаи на Covid-19 в САЩ до рекордно високо ниво от около 800 000 на ден, въпреки че изглежда, че случаите вече достигат пик в североизточните щати, които бяха сред първите, които бяха силно засегнати от този нов вариант.

Данните на Ню Йорк, Кливлънд, Чикаго и Вашингтон, окръг Колумбия, показват, че броят на случаите стабилизира и дори започва да намалява, според сайта за проследяване на случаите на "Но Йорк Таймс".