Преди финансовата и икономическата криза състоянието на Владимир Путин е възлизало на минимум около 40 милиарда долара. Това твърди Борис Березовски в интервю за сайта Day.Az, цитирано от Важно.Ру.
“Убеден съм, че личното състояние на Владимир Путин е не по-малко от състоянието на Роман Абрамович. Казвам това, тъй като Абрамович и Путин са делови партньори. Ако говорим за конкретна сума, по мое мнение до световната финансова и икономическа криза състоянието на Владимир Путин е възлизало минимум на около 40 милиарда долара”, твърди Березовски.
Запитан колко е изгубил Путин лично от световната финансова и икономическа криза, Березовски казва: “Безусловно, много, макар че точната сума на собствените си финансови загуби може да ви посочи само самият Владимир Путин. Естествено, имало е опити той да спаси парите си. И именно с това си обяснявам факта, че се появи идеята да бъдат вложени огромни средства в исландски банки – от порядъка на 4,5 милиарда долара. А като цяло Путин и неговите приближени чрез широка мрежа от компании се опитват да инвестират руски мръсни пари по цял свят, за да минимизират своите загуби от последиците от световната финансова криза”, твърди още Березовски.
На въпроса дали в основата на неотдавнашния руско-украински газов скандал не е това, че Путин е преследвал лични интереси в този скандал, също опитвайки се да минимизира загубите си от последиците от световната финансова криза, Березовски отговаря: “Руско-украинският газов конфликт представлява преплитане на икономически и политически мотиви и все още не е известно кой от тези мотиви е доминирал. Това обаче, че Владимир Путин има икономически интереси в Газпром, мога да ви заявя със стопроцентова увереност. Още през 1998-1999 г. Путин ме помоли Газпром да бъде отдаден под неговия личен контрол”. /БЛИЦ