В цяла Австралия горят пожари, а в Букурещ е обикновена нощ в началото на годината. И все пак въздухът, който жителите на румънската столица дишат е също толкова мръсен, колкото и онзи, който задушава австралийците. Именно това накара медиите в цялата страна да обърнат внимание на този проблем.

Оказва се, че Букурещ е един от най-замърсените градове в Европа, а Европейската комисия е стартирала процедура за нарушение срещу Румъния заради постоянно превишаване на количествата фини прахови частици във въздуха. Според  в. "Адевърул" властите са неспособни да постигнат качеството на въздуха съгласно закона.

Проблемът на Букурещ произлиза от автомобилите - над два милиона коли се движат по улиците на румънската столица, причинявайки сериозен трафик. Замърсяване генерира и строителството и особено обектите, които не спазват нормите за организация на работа. Но за сметка на това, зелените пространства са недостатъчно.

Допълнителен проблем създава и фактът, че зимата атмосферното налягане е ниско, а повече жилища се отопляват на печки.

От "Адевърул" отбелязват, че през нощта стойностите на замърсяване са по-високи заради влагата, която се наслагва върху праховите частици, тъй като улиците не се чистят както трябва.

Румънската държава не разполага с работеща мрежа, която да предава ежедневни данни на показателите на замърсяване и не осигурява коректно наблюдение на качеството на въздуха, отбелязва още вестникът.

Мръсният въздух взе и своята "първа жертва", според информационния сайт Зиарел. Това е ръководителката на Националната охрана по околна среда Габриела Дорожан, която е подала оставка.

В края на миналата седмица проблемът с мръсния въздух в Букурещ бе върнат във фокуса на общественото внимание от общинския съветник от "Съюз за спасение на Румъния" Октавиан Берчану.

Цитирайки данни от различни измервания, той показа, че въздухът в Букурещ в нощта на 4 срещу 5 януари е бил замърсен колкото този в Сидни.


И това, при положение че огромни територии около град Сидни са опустошени от горски пожари, докато в Букурещ бе обикновена нощ в началото на годината, отбелязва Зиаре.

В общественото пространство бързо се разрази скандал, а Влад Войкулеску - потенциален кандидат за кмет на Букурещ от партия ПЛЮС, обвини настоящата кметица Габриела Фиря, че дори не е опитала да разбере и да обясни защо градът е с толкова мръсен въздух.

Никушор Дан - друг потенциален кандидат за кмет, изброи мерките, които Габриела Фиря не е предприела с цел намаляване на замърсяването, въпреки че е разполагала със средства и политическа подкрепа, за да го направи.

Министърът на околната среда Костел Алексе пък призова жителите на столицата да пазят здравето си както могат, включително носейки маски.

След това между министъра и кметицата се разрази истински скандал, като в един момент Габриела Фиря посъветва министъра на околната среда да се премести от Букурещ, след като не му харесва ситуацията. Министърът отговори, че кметицата е тази, която би трябвало да се премести.