Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ ("Squid Game") се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Севернокорейските журналисти също говорят за популярното шоу, съобщава ТРУД.


Пропагандният уебсайт Arirang Meari публикува статия, която определя поредицата като доказателство за упадъка на капиталистическата система на Южна Корея.

„Игра на калмари“ прави народа наясно с тъжната реалност на чудовищното южнокорейско общество, в което хората са принудени да се включат в екстремни борби, където тяхната човечност е отмита“, казва анонимен журналист.

Това не е първият път, когато севернокорейските медии съобщават за филмовата индустрия на съседите си. Миналия февруари те похвалиха „Паразит“, спечелил „Оскар“ за най-добър филм, за „драматичното“ разкриване на икономическата пропаст между слоевете от обществото.

Държавният глава Ким Чен-ун, нарича южнокорейската поп-култура „рак на зрението“ и отдавна я забранява в страната си. Лицата, уличени в нарушаване на забраната, биват наказвани, а разпространителите на забранени произведения, според съобщения в медиите, могат да бъдат екзекутирани.