Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос смята да основе нов фонд с капитал от 10 млрд. долара, посветен на борбата с климатичните промени, съобщава The Wall Street Journal. Това е най-голямата благотворителна инициатива, която милиардерът е предприемал до този момент.

Безос обяви намеренията си в своя профил в Instagram. Bezos Earth Fund ще помага на учени, активисти, неправителствени организации и всякакви дейности, които "предлагат реални възможности за опазване и защита на околната среда".

Основателят на Amazon засега не разкрива повече детайли за начинанието си, но смята, че фондът ще започне да отпуска грантове още от лятото на тази година.

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Искам да работя заедно с други хора, за да можем да засилим ефекта от наличните методи за опазване на околната среда, като в същото време търсим и нови начини за противодействие на разрушителните ефекти, които климатичните промени оказват върху нашата планета", заяви Безос.

Той обаче не уточни дали смята да основе нова благотворителна фондация, която ще се занимава с отпускането на грантовете или ще използва алтернативни инструменти за финансиране.

Ако все пак Безос реши да основе собствена фондация, тя ще е една от най-големите в Съединените щати и в същото време автоматично ще се превърне в една от най-мащабните инциативи, насочена към проблемите на климата.

Климатичните промени постепенно се превръщат в централна тема и за други филантропи, като създателя на Microsoft Бил Гейтс. Фондацията на Гейтс и неговата съпруга Мелинда е най-голямата в САЩ по размер на управляваните средства.

Джеф Безос е член на Управителния съвет и един от инвеститорите във фонда Breakthrough Energy Ventures, който се управлява съвместно от Бил Гейтс и бившия хеджфонд мениджър Джон Арнолд. Фондът е с капитал от 1 млрд. долара и инвестира в експериментални енергийни технологии.

Освен това основателят на Amazon участва и в други благотворителни проекти, като Bezos Day One Fund. Инициативата, която стартира през 2018 г. с начален капитал от 2 млрд. долара, помага на бездомни семейства и подкрепя създаването на предучилищни занимални в бедните региони.

Безос отделя и по 1 млрд. долара годишно за финансиране на проекта за космически полети Blue Origin.


Екологичната инициатива на милиардера идва в отговор на призива на служителите на Amazon и на други технологични компании за поемане на по-сериозни ангажименти в борбата с климатичните промени.

Amazon, която транспортира милиарди пратки на година, заяви през септември, че ще работи за намаляването на въглеродните емисии от самолетите, камионите, бусовете и корабите, които използва за своите доставки.

Компанията планира да поръча над 100 000 електрически превозни средства, които да ги включи в логистичната си мрежа.

Другата стратегическа цел на Amazon е да постигне "въглеродна неутралност" до 2040 г. Това означава, че въглеродните емисии, които генерира, трябва да бъдат напълно компенсирани от други инициативи, които спомагат за тяхното ограничаване - засаждане на дървета, използване на ВЕИ и др.

По данни на енергийната организация Renewable Energy Buyers Alliance, която включва едни от водещите потребители на "зелена енергия" в САЩ, миналата година американският бизнес е подписал договори за рекордно количество покупки на енергия от възобновяеми енергийни източници - 9.3 гигавата.

Освен Amazon, и други технологични гиганти, като Microsoft и Alphabet, обявиха през последните месеци намеренията си за по-активни действия в борбата с климатичните промени.