Бил Гейтс и Стив Джобс са едни от най-разпознаваемите технологични лидери през последното десетилетие. Двамата са яростни конкуренти, като съревнованието помежду им бавно прераства в приятелство, базирано на взаимно уважение.


През 2011 г. Стив Джобс си отиде от този свят.

Гейтс - милиардер, съосновател на Microsoft и вторият най-богат човек в света, в миналото е поздравявал съоснователя на Apple за неговото лидерство и способността му да мотивира служителите. 

Но има едно специфично качество на Джобс, на което Гейтс искрено е завиждал през годините, разкрива милиардерът в интервю за The Wall Street Journal, цитирано от CNBC. 

Бившият изпълнителен директор на Microsoft признава как е трябвало да работи, за да стане по-добър оратор, посочвайки, че говоренето пред аудитория е било нещо, в което Джобс лесно е можел да го победи.

„Стив Джобс винаги е бил повече от естествен в това”, казва Гейтс за ораторските качества на покойния си приятел.

Според него те позволявали на Джобс да продава всякакви продукти, дори тези, които не били на ниво. По думите му Джобс можел да омагьоства хората в аудиторията, дори когато говори за продукти, които не разполагат с добри качества.

Гейтс не спира да посочва, че иска да подражава на бившия си приятел и съперник в това отношение, особено когато става дума за повишаването на осведомеността за различни каузи, които той и съпругата му Мелинда отстояват чрез своята фондация.

„Иска ми се да бъда такъв магьосник, тъй като има каузи, които са по-важни в някое отношение и трябва да съм сигурен, че няма да бъдат игнорирани”, казва Гейтс, визирайки проблеми, като бедността по света и прочее.

Гейст вярва, че вродените ораторски качества на Стив Джобс да продава всеки продукт или идея биха били полезени и в наши дни, въпреки че самият той е положил усилия да развие ораторските си способности.

„Аз самият не съм проповедник. Научих малко за публичното говорене, как да артикулирам, как да реша тези проблеми във времето. В известен смисъл станах ОК в това отношение”, казва той. 

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-големите частни дарителски огранизии в света с дарения в размер над 50 млрд. долара.

Гейтс и легендарният инвеститор Уорън Бъфет работят заедно в убеждаването на редица милиардери да дарят огромна част от тяхното състояние за благотворителност в рамките на инициативата Giving Pledge.

Не за първи път Бил Гейтс говори ласкаво за способността на Стив Джобс да увлича хората в своите идеи. Джобс може да „прави магии”, за да мотивира служителите си, каза милиардерът в интервю за CNN през юли месец.

„Бях като дребен магьосник, тъй като той можеше да прави магии и съм виждал как хора се хипнотизират, но тъй като съм дребен магьосник, тези магии не работят върху мен”, добавя Гейтс.