Министерството на отбраната на Германия поиска от федералното правителство допълнителни 3,8 милиарда евро помощ за Украйна за тази финансова година.

Според Bild тази година Берлин е предоставил на Киев военна помощ в размер на 7,1 милиарда евро. Средствата са използвани за плащане на военни стоки, които Украйна купува директно от индустрията.

Освен това парите се използват за финансиране на повторни поръчки на оръжия, които Бундесверът е прехвърлил на украинските въоръжени сили. Сега обаче Украйна спешно се нуждае от увеличена подкрепа за ефективна защита срещу окупационните сили.

Според изданието в сряда ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус е обсъдил въпроса с канцлера Олаф Шолц. Допълнителните разходи трябва да бъдат внесени в парламента за одобрение през юни.

Както беше отбелязано, Министерството на финансите одобрява това предложение на военното ведомство. Освен това източниците на изданието съобщават, че за 2025 г. Министерството на отбраната е отделило рекордната сума от 15 милиарда евро за помощ на Украйна.

Украйна и Германия също планират да стартират няколко съвместни проекта в областта на военното производство. Наскоро стана известно, че Германия ще купи три системи HIMARS от САЩ и ще ги прехвърли в Украйна. Освен това през май Украйна ще получи още една нова система за ПВО Iris-T.