САЩ и Северна Корея искат да се срещнат отново, за да обсъдят двустранните си отношения, съобщава Bild.


Това заявиха висши дипломати във Вашингтон и Пхенян. Лидерът на КНДР Ким Чен Ун се приближава до ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп. В същото време Ким имаше "раздор" в отношенията с руския президент Владимир Путин.

След "многомесечно затишие" и провалени преговори по ядрената програма, представители на Северна Корея и САЩ искат да се срещнат отново, съобщава Bild. Това заяви официалният представител на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, пише "Поглед инфо". 

По думите му засега са планирани преговори на работно ниво. Нищо не се знае за среща между ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп и корейския лидер Ким Чен Ун.

Първият заместник-министър на външните работи на КНДР Чой Сон Хе потвърди съществуването на подобни планове. Не е изключено първата среща да се проведе тази събота. Все още не е известно къде ще се проведе и кой ще участва в нея.

Досега преговорите не можеха да се проведат, защото Ким поиска първо да бъдат предоставени на страната му гаранции за сигурност, както и да бъдат облекчени санкциите.

Докато севернокорейският режим и САЩ отново постепенно се насочват към сближаване, между корейския лидер в отношенията му с ръководителя на Кремъл Владимир Путин възникна "раздор".

През последните две седмици руските граничари за трети път се натъкнаха на бракониери от КНДР на места, които Москва приписва на изключителната си икономическа зона.

По-рано бяха задържани 87 бракониери и 11 малки кораба. Според експерти Пхенян притиска рибарите си да плуват по-дълбоко в морето с очакването за по-богат улов. Този уикенд бяха задържани още три кораба и 200 членове на екипажа, разказва изданието.