Голям скандал в Берлин! Канцлерът Шолц е бесен заради изказването на министърката на външните работи Аналена Бербок, която миналата седмица заяви, че "водим война срещу Русия", пише в. "Билд".

В последно време канцлерът имаше доста поводи за недоволство от първия дипломат на Берлин, отбелязва изданието.

"Грешките на Бербок се записват внимателно в канцеларията на федералния канцлер“, разкрива източник. В същото време в статията се пояснява, че "Шолц не говори лошо за нея публично", тъй като неговата политика е "никога да не очерня министрите си", колкото и недоволен да е от работата им.

Припомняме, че и през септември Бербок призова за бързо решение за доставката на танкове на Киев, като още тогава според "Билд" е проведен "сериозен разговор“ в Канцлерството, който явно не е имал нужния ефект, тъй като скандалните и изявления продължават.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в понеделник, че страната му няма да предостави изтребители на Украйна. В интервю за "Тагес шпигел" той коментира, че "не трябва да се влиза в постоянна война, когато става въпрос за оръжейни системи".

Какво каза Бербок

"Водим война срещу Русия, а не един срещу друг", каза Бербок пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

Германският министър на външните работи призна, че Германия трябва да направи повече, за да се защити Украйна.

"Да, трябва да направим повече и по отношение на танковете", каза Бербок, като подчерта, че единството между съюзниците все още е "най-важната част" от подкрепата за Украйна срещу Русия.

Бербок отправи предупреждение да няма "сочене с пръст" в продължаващите спорове по въпроса дали Германия ще разреши доставката на танкове "Леопард 2", които според Киев са жизненоважни за възвръщане на територията, завладяна от Русия.

Вътрешните спорове означават, че руският лидер Владимир Путин печели, заключи Бербок.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук