Успех за България на филмовия фестивал в Кан. Голямата ни звезда на киното  Мария Бакалова участва във филма „Стажантът” на режисьора Али Абаси, предава "Труд".

Биографичната лента разказва за живота на Доналд Тръмп, а българската звезда влиза в ролята на съпругата му – Ивана.

"Първият път, когато имах шанса да прочета нещо за сценария, беше в същия ден и същия час когато видях , че Али Абаси ще режисира този филм, а аз обожавам неговата работа, всичките му филми - Shellеy, Border, Holy spider. Ти си толкова изобретателен режисьор!

Реших, че ще се явявам на прослушвания толкова пъти, колкото трябва, за да мога да получа тази роля”, разказва актрисата Мария Бакалова по време на официалната пресконференция.

Точният превод на американското заглавие „The Apprentice” е „Чиракът“, но за по-възпитано ще използваме „Стажантът“. Още повече, че главният субект на филма Доналд Тръмп - преди да стане президент, но вече милиардер, участва в 186 епизода на телевизионно риалити (2004-2015) под същото название и подбира кандидати за стажанти в неговия бизнес.

Някой изненадва ли се, че 6 месеца преди президентските избори в САЩ, се появява филм, който пряко се занимава с единия от двамата кандидати? Та нали така беше и преди 4 години с „Борат 2“ на реж. Саша Барън Коен, ала тогава Тръмп не бе пряко във филма, а в капана попадна един от неговите доверени съпартийци, бившият кмет на Ню Йорк, Рудолф Джулиани. 

Но веднага да кажем  - сега този филм е по-добър от онази шеметна сатирична пародия – бурлеска, която бе на ръба на добрия вкус с характерния почерк на режисьора. Сега има що-годе приличен биографичен разказ за младия Доналд през 70-те години на миналия век, когато се хвърля в бизнеса с недвижими имоти, иска и успява да се наложи с различни (полу)законни или съмнителни начини да строи скъпи лъскави сгради в центъра на Ню Йорк.

Принос за (полу)успеха на филма е участието на сценариста Габриел Щерман и най-вече на режисьора Али Абаси. Той е от смесен датско-ирански произход, а през 2018 година се заяви като надежден режисьор именно на фестивала в Кан със спечелената награда за филма му „Граница“ във втория конкурс „Особен  поглед“.

Сега държи екранния разказ в ръцете си и очевидно не иска „Стажантът“ да бъде агресивна анти-Тръмп сатира. Затова въвежда и нюанси от любовните мераци на Доналд, дори като романтични вълнения по младата и хубава словачка Ивана Зелничкова, преди да стане мисис Тръмп. Но пък след още няколко години той ѝ заявява в прав текст, че вече не го привлича.

И ние затаяваме дъх, защото на екрана е ужким Ивана Тръмп, а в действителност нашата актриса Мария Бакалова. Веднага да кажем, че тук нейното присъствие е твърде различно от спомена за „Борат 2“. Тогава писах, че тя има качества на добра актриса, потвърждава ги и сега. Но уви, все още не може да си избира роли, филми и режисьори. Навярно, един ден и това ще стане.

По-важно е, че сега се справя добре с ролята си, въпреки малкото екранно време, без възможност да развие по-задълбочено и интересно образа, което въобще не е било в плановете на режисьора. Но пък няма друга българска актриса, която да е играла първа съпруга на бъдещ американски президент! Шегата си е шега, ала това са изненадите на професията в американската филмова индустрия.

Бакалова споделя, че за да застане в „обувките” на Ивана Тръмп, е поискала да й бъде направена специална прическа и грим, а след това изпраща импровизирано видео.

„Така започна процеса на прослушване, беше страхотно да имам шанса да си сътруднича с режисьора по време на прослушването. Спомням си, как Али ми даваше бележки и насоки, защото е важно, когато играеш реален човек, да искаш да го изиграеш със задълбоченост и достойнство, разбира се, с добрите и лошите му страни, но знаеш, че искаш да изиграеш правилния човек. Имах късмета и шанса да участвам в този процес на прослушване”, казва Мария. Според нея все още е рядкост човек да получи подобна роля, ако идва от Източна Европа.

„Израснах, без да се припознавам в ролите на екрана и оттогава преминавам през подобни ситуации като Ивана. Отидох в Америка - страната на свободата и възможностите. Просто искам да дам лъч светлина на хората от моя регион, моят свят и да успея да събера източната и западната страна”, допълва българската актриса.

За премиерата на филма в Кан, Мария Бакалова избра тоалет от пролетната колекция на Dolce & Gabbana за 2016 г. Горната част е корсет без презрамки и огромна зелена пола с тюл, върху която беше изрисувана красива картина.

Актрисата допълни визията си с красиво диамантено колие със зелени камъни пръстен и гривна. След като дълго позира пред фотографите Мария премина по червения килим с целия актьорски състав на филма – начело с режисьора Али Абаси и актьорът, който влиза в образ на Доналд Тръмп – Себастиян Стан.

Румънецът Себастиан Стан се справя прилично с младия Доналд. Той е в американското кино от 1990 година, досега има роли в 57 филма и тв сериали, а името му нашумя от 3-те ленти с бранда „Капитан Америка“ (2011-2016). А като актьорска концентрация и запомнящо се присъствие редом до него, въпреки по-малката поддържаща роля, е актьорът Джеръми Стронг като адвокатът Рей Кон – юридическа опора на Доналд, но и изпечен играч на ръба на закона.

Все пак режисьорът е успял да прибави (малко като кръпка) един финален монолог на Доналд под формата на разговор с „писател-призрак“ (ghost writer), който ще пише негова книга. Та в тези съвсем не бляскави ораторски думи, Тръмп заявява нещо като тезиси на своите политически принципи – самоуверени, категорични, дори цинични, но не глупави!

Тогава е още млад и твърде далече от третата президентска битка, която му предстои през ноември 2024 година. Но едва ли дотогава филмът ще повлияе на резултата – просто няма такъв политически или медиен потенциал.