Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил „отровен“ по време на престоя му в ареста, а заради това в момента животът му е под риск. Това съобщи адвокатският му екип, който разпространи и медицински доклад за състоянието на бившия държавен глава.

БЛИЦ припомня, че Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г. и е основател на основната опозиционна партия Обединено национално движение. Дълги години той живя в изгнание, но се завърна в родината си през 2021 г. и веднага беше задържан.

Срещу него тече дело по обвинения за злоупотреба с власт при разпръскване на митинг през ноември 2007 г.

Малко след като процесът срещу него започна, той обяви гладна стачка, а заради влошеното му здраве беше преместен в държавна болница. Точно тогава той е бил на изследване, а според анализа на американски токсиколог в тялото му е открито „наличие на тежки метали“, а влошеното му здраве е било резултат от „отравяне с тежки метали“.

В края на 2021 г. Саакашвили твърдеше, че е бил измъчван в следствения арест.

През юни 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор от грузински съд, който го призна за виновен в злоупотреба с власт и опит да прикрие доказателства за побой над опозиционен депутат, докато е заемал президентския пост.

Според Саакашвили, поддръжниците му и няколко правозащитни организации всички обвинения и присъди срещу него са политически мотивирани.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук