Не се притеснявайте за нас! Добре сме всички. Животът тук си върви нормално. Паника няма. Това каза за БНР Мартин Кърнолски – един от около 300-та българи в тази азиатска държава, когото попитахме как се развива там ситуацията покрай коронавируса.

"Сингапурското правителство и институциите тук се грижат добре за това, хората да са спокойни и да са здрави", добави той.

Към момента в Сингапур има около 80 човека с установен вирус. Няма информация сред тях да има българи. Смъртни случаи няма.

„Имаше паника преди три седмици, когато се разбра, че има такъв вирус на този свят и че бил много страшен и опасен. Което, между нас казано, не е съвсем така. Четейки статистиките, виждам, че успеваемостта при лечението е много по-голяма, отколкото при други грипове", казва Мартин Кърнолски.

"Според мен паника се всява от медиите по някаква друга, бих казал спусната отгоре наредба, с икономически или политически цели, и хората в цял свят се изплашиха. Тук също в началото изкупиха всичко по магазините, включително тоалетната хартия.

Но след това министър-председателят излезе пред народа чрез телевизията и каза: „Хора, имаме достатъчно запаси. Не се притеснявайте“.

В момента в страната е спокойно, въпреки обявения „оранжев“ код за опасност. Навсякъде на обществените места – в затворени пространства със струпване на хора, им се измерва температурата.

„Лепят ни лепенки – най-обикновени кръгчета, по дрехите с дата и температура. Всеки може да си лепне такава лепенка. Но хората в Сингапур са стриктни. Научени са, че глупав или не, законът е закон и трябва да се спазва. Ако е казано, че нещо трябва да се прави, то се прави“.

Малцина са хората в Сингапур, които в момента носят предпазни маски.

„Бумът на маските мина. В началото те веднага бяха изкупени. Но става все по-ясно, че маските би трябвало да предпазват околните от теб, а не теб от околните. Имат и кратък живот – два часа извън болнична среда и половин час в болнична среда“, разказа още той.