Едва ли в близко бъдеще България има шанс да бъде управлявана от жена, но само след две години потомка на наш сънародник може да оглави петата по територия и население държава в света. Завчера бразилският президент Игнасиу Лула поиска неговата Работническа партия да номинира Дилма Русеф за свой бъдещ лидер и за кандидат-президент на изборите в края на 2010 г., пише "24 часа".

И е напълно възможно на 1 януари 2011 г. в двореца "Планалту" в столицата Бразилия да влезе жена от български произход. Нещо повече - начело на южноамериканския гигант ще застане бивша градска партизанка, участвала в дръзки акции срещу военната хунта, преживяла страшни мъчения след залавянето й и лежала три години в затвора.
Пълното й име е Дилма Вана Русеф. Баща й Петър Русев (1900-1962) е бил търговец, симпатизант на комунистите, далечен роднина на писателя Ран Босилек. Напуска България по политически причини през 1929 г., като оставя в София бременната си жена Евдокия Янкова и никога няма да види първородната си рожба Любен.
Петър Русев се установява във Франция, където завързва близко приятелство с Елисавета Багряна. По-късно поетесата често гостува на семейството му в Бразилия, стихотворението "Шепа сняг" от "Бразилски цикъл" е посветено на него след смъртта му, разказва биографът на Багряна Йордан Василев.
След края на Втората световна война българинът се преименува на Педру Русеф, започва работа за германската компания Манесман, замогва се като строителенв предприемач. Жени се за красивата Дилма Коимбра Силва, която му ражда син Игор и две дъщери - Дилма и Жана.
Дилма Русеф се ражда на 14 декември 1947 г. и след гимназия живее в Рио де Жанейро и Сао Паулу. Тя е с леви убеждения и заклет противник на режима. През 1969 г. ръководи обир за 2,5 млн. долара от дома на губернатора на щата  Сао Паулу. Когато групата е разкрита попада в казарма, където я мъчили с ток.
През 1973 г. Дилма Русеф излиза от затвора, завършва икономика, омъжва се, ражда й се дъщеря.  Влиза в политиката, след като хунтата окончателно се оттегля от властта през 1985 г. През 2002 г. Игнасиу Лула печели президентските избори, а Дилма Русеф като един от най-близките му хора е назначена за федерален министър на мините и енергетиката. Политическата кариера и ангажименти не й оставят време да осъществи среща с българския си брат Любен, който си отива от този свят преди година на 77-годишна възраст. /БЛИЦ