Престараване на данъчните да предотвратят т.нар. „българска измама“ е причината нидерландското правителство да подаде оставка в края на миналата седмица, пише bg-voice.com.

Проучване, поръчано от парламента, показа миналия месец, че „основните принципи на върховенството на закона“ са били нарушени от данъчните власти, когато те фалшиво обвинили над 20 хиляди родители, много от имигрантски произход, в измама за техните помощи за грижи за деца за често прости административни грешки, като неправилно попълване на формуляр или пропускане на подпис.

На семействата беше наредено да върнат десетки хиляди евро и им беше отказано правото да обжалват.

Около 11 000 семейства с двойна националност бяха избрани за контрол след т.нар. Българска измама, при която българите получаваха помощ за здравеопазване и наем, на които нямаха право, като се регистрираха в Нидерландия.

В прекалено ревностен опит да предотвратят подобен скандал, данъчните власти са загубили всякакво чувство за „мярка“, според разследващите.

Правителството е заделило над 500 милиона евро компенсация, около 30 000 евро на семейство.

Заради скандала нидерландският премиер Марк Рюте подаде оставка в петък.

С останали само два месеца до изборите, планирани за 17 март, правителството ще продължи да изпълнява задълженията си за справяне с кризата с коронавируса в Нидерландия, така че оставката е по-скоро символична.

Но по-малките партии в коалицията на Рюте почувстваха, че трябва да поемат отговорност за това, което разследването описва като “безпрецедентна несправедливост” от страна на данъчните служби.