Русия има сила, която е несравнима по мащаб с възможностите на Украйна. Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, изказвайки се на съвместна пресконференция във Вилнюс с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис.

„Истината е, че силите на Русия и Украйна са непропорционални“, каза още Антъни Блинкен.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че в близко бъдеще в Литва ще пристигнат още 400 войници от неговата страна. Той говори в понеделник във Вилнюс на съвместна пресконференция с литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис.

„През следващите дни в Литва ще пристигнат още 400 души от бойната група на 1-ва бронирана бригада на САЩ“, каза Блинкен.

В неделя председателят на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ  генерал Марк Мили на пресконференция в централния полигон на литовската армия в Пабраде (близо до границата с Беларус), в района, където е бил разположен ротационен американски батальон в продължение на няколко години, заяви, че САЩ ще увеличат военното си присъствие в Литва, изпращайки там бронирана техника, артилерия и части за противовъздушна отбрана (ПВО).

Според генерал Джон Колашески, командир на 5-ти корпус на армията на САЩ, който придружава Мили, „въздушни и противоракетни радари, батерия от самоходни артилерийски системи М-109, системи за противовъздушна отбрана Avenger, оборудвани с ракети с малък обсег на действие Stinger, ще да бъдат разположени в Литва.

Ангажиментът на Съединените щати към член 5 от Вашингтонския договор за колективна отбрана на НАТО е непоколебим, добави Блинкен.

„Ангажиментът на Съединените щати към член 5 – „Атака срещу един е атака срещу всички“ – е свещен“, каза Блинкен.

„Както президентът на САЩ Джо Байдън подчерта само преди няколко дни: ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, ако бъде атакувана“, заяви още Блинкен.

В същото време Блинкен увери, че в настоящата ситуация САЩ и Литва са солидарни с народа на Украйна.

„В контекста на настоящата криза Съединените щати и Литва са обединени в нашата решимост да застанем на страната на Украйна“, заключи държавният секретар и добави, че обемът на хуманитарната помощ за Украйна в момента се увеличава.