В мрежата се разрази силен международен скандал заради публично изявление на водещата на американския телевизионен канал CNBC Хадли Гембъл. Тя нашумя с това, че преди време бе приклещила руския президент Владимир Путин с въпрос за газа.

Сега Гембъл отново влезе в общественото полезрение, казвайки, че „целият свят плаща за отказа на Украйна да предаде териториите си на Русия“. 

Според нея украинския президент Володимир Зеленски трябва да „отстъпи“ територии на лидера на Кремъл Владимир Путин и да изостави окупираните украински региони, така че войната да приключи, руският президент са „спаси имиджа си“, а други страни да спрат да помагат на украинците.

Скандалното изявление на Гембъл, която някои казват, че дори е флиртувала с Путин по време на форума на Russian Energy Week през 2021 г., беше публикувана в нейния Instagram, уточнява News.obozrevatel.com.

През деня под публикацията се събраха около 3500 коментара, в които журналистката е сериозно атакувана за изказването й.

Украински медии уточняват, че Хадли Гембъл е присъствала на състоялия се преди дни в Давос на Международен икономически форум. Там тя интервюирала украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

Пред нея дипломатът заявява: „Някой трябва да е политически перверзник, за да хвърли вината на Украйна, че продължава да се бори срещу страната, която я нападна, срещу армията, която извърши неописуеми зверства в Украйна, и срещу страната, която по същество предизвика цялата световен ред, основан на правила“.

Очевидно самата Гембъл е решила да стане този „политически перверзник“. US водещата смята, че Украйна и самият президент Зеленски са виновни за продължаването на военните действия, защото ако спокойно се отказахме от собствените си територии, Путин нямаше да ни атакува“ – гласи един от коментарите, критикуващи поведението на Гембъл. 

„Трябва ли целият свят да плати за отказа на Украйна да отстъпи територия на Русия? Правителствата по света сега са изправени пред перспективата за криза на продоволствената сигурност, продължителна нестабилност на цените на енергията и неизбежни социални и политически вълнения... 

Проблемът е президентът Зеленски, и на е, че безпрецедентните санкции ще имат невъобразими последствия и веднага щом проукраинската „истерия“ премине, хората отново ще се съсредоточат върху джобовете си, а не върху политиката си“, коментира „приятелката“ на Путин.

Реакциите в мрежата не закъсняха и онлайн пространството буквало завря от казаното от Гембъл. 

Онлайн потребители отбелязаха, че „ако Украйна трябва тихомълком да предаде териториите си на Русия без никаква причина, тогава Гембъл трябва да даде собствените си имоти, а освен това и семейството си, на Путин“.

Потребителите се опитаха да обяснят на журналиста по достъпен начин, че „в Украйна загиват невинни хора заради агресията на Кремъл и много селища са били изтрити от лицето на Земята“.

„Кой ви плати за тези срамни думи? Трябва да се срамувате! Нашите деца и жени са платили тази висока цена! Русия сега трябва да отстъпи своята територия, за да „спаси лицето на Путин“, 

„Как можете да кажете това? Как е възможно? Украйна е суверенна независима държава, враг е дошъл в къщата ни и иска да я отнеме, той унищожава градовете ни, убива и изнасилва деца и жени! Ако при теб дойде съсед и ти отнеме жилището, нещата ти ли ще си виновен за това?“, 

„Побъркал ли си се? Проблемът е Путин, а не Зеленски! Докато целият свят живее в мир, Украйна се бори за свободата на Европа! Така че просто млъкнете и не мрънкайте, че трябва да платите малко повече за храна или бензин“, 

„Елате на екскурзия до Буча и Ирпен, вижте какво се случи с тези градове и се извинете за думите си“ – това са само малка част от коментарите, които критикуват думите на US журналистката Хадли Гембъл.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!