Хегемонията на долара започна да спада, а световните лидери се опитват да пренебрегнат американската валута, пише Bloomberg. Например, през септември, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече "абсурдна" ситуацията, че европейците са принудени да купуват собствените си стоки за долари, а френският министър на финансите Бруно Льо айр заяви, че иска да има напълно независими финансови инструменти от САЩ.

Русия намалява активите си в долари, поради нарастващите рискове при международни плащания, а Китай предизвиква доминирането на американската валута на световните енергийни пазари, сключвайки договори в юана.

Тази рязка промяна в баланса на властта е лоша новина за Съединените щати, смята авторът на материала в Bloomberg. 

Огромен риск за долара е да се използва в политиката на САЩ за финансови санкции, включително срещу неговите съюзници в света.

Лидерите на ЕС, в отговор на посегателствата върху техния икономически суверенитет, работят открито върху платежна система, която ще позволи на европейските компании да правят бизнес със страни със субзамация без риск от отмъщение от Съединените щати, пише агенцията.

Дори Европа да не реши скоро въпроса със санкциите на САЩ, самото желание за това трябва да се разглежда като част от широкото недоволство от доминацията на долара, която само расте.

Както отбелязва Блумбърг, в момента едно от основните предимства на долара е слабостта на конкурентните валути: Еврозоната изпитва редица проблеми, а Китай все още е предпазлив по въпроса за отворените капиталови потоци и световната търговия.

Отношенията между САЩ и ЕС се изостриха заради оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка с Иран, както и въвеждането на търговски мита върху стоманата и алуминия. 

На свой ред, Русия, опитвайки се да "дедоларизира" икономиката, активно купува злато и продава американски държавни облигации.

Търговската война между Пекин и Вашингтон също набира скорост. Китай е намалил инвестициите в държавния дълг на САЩ със 7,7 милиарда долара - до минимум през последните шест месеца.