Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил до Брюксел писмо с искане за отлагане на Брекзит, но без неговия подпис, предаде Би Би Си с позоваване на източник от "Даунинг стрийт". Документът е придружен от второ писмо, подписано от Джонсън, в което той казва, че според него отлагането би било грешка.

По закон британският премиер беше задължен да поиска от ЕС удължаване на срока за Брекзит, изтичащ на 31 октомври, след като парламентът гласува за отлагане.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в Туитър, че е получил искането зя удължаване на срока за Брекзит. Той не съобщава подробности от писмото, но посочва, че предстои да се консултира с лидерите на ЕС за това как да постъпи общността.В съботния ден Камарата на общините на британския парламент прие законова поправка за отлагане на Брекзит.

Според текста, предложен от бившия депутат от управляващата Консервативна партия Оливър Летвин, сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за напускането на ЕС.

Целта на поправката е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени случайности или проста липса на време за провеждане на необходимите законови процедури.