Очаква се днес премиерът на Великобритания Борис Джонсън да обяви рекордни за последните 30 години инвестиции в отбраната на страната, предават световните осведомителни агенции.

Предвижда се през следващите 4 години британското министерство та отбраната да получава допълнително по 4 милиарда фунта годишно над обичайния си бюджет.

Средствата ще бъдат инвестирани в проекти в киберсигурността и в усвояването на космоса. В рамките на тези проекти ще бъдат създадени около 40 хиляди работни места, ангажира се Джонсън.

По думите му, допълнителните инвестиции трябва да помогнат за укрепването на глобалното влияние на Великобритания.

Сега годишният бюджет на британското министерство на отбраната е около 40 млрд. фунта. Допълнителните средства от 16.5 млрд. за четири години ще го увеличат с около 10%.

Снощи Джонсън заяви, че увеличаването на военния бюджет ще бъде обявен в разгара на пандемията, защото "отбраната трябва да бъде над всичко".

"Международната ситуация сега е по-опасна, а конкуренцията между страните е по-интензивна, отколкото в който и да е момент след края на студената война", коментира британският премиер.

По думите му, Великобритания трябва "да бъде вярна на историята си и да стои рамо до рамо със съюзниците си", за което е необходима комплексна модернизация.