Борис Джонсън произнесе прощални думи пред британския парламент по време на своя последен парламентарен контрол като премиер на страната. По време на изказването си той защити решенията си и произнесе култовата реплика от филма "Терминатор 2" - "Аста ла виста, бейби", под аплодисментите на консерваторите.

Джонсън обяви, че подава оставка на 7 юли след серия скандали и обвинения в лъжи. "Голяма част от мисията беше изпълнена. Последните години бяха огромна привилегия в моя живот", каза той, правейки обобщение на трите си години на власт, пише Франс прес.

"Аста ла виста, бейби", завърши изказването си Борис Джонсън, цитирайки известната реплика на Арнолд Шварценегер от филма "Терминатор 2".

Наследникът на Борис Джонсън ще стане ясен на 5 септември, когато приключва парламентарната ваканция на Острова, започваща в петък. Шефът на опозицията, лейбъристът Киър Стармър, зададе въпроси относно кампанията за наследник на "Даунинг стрийт", като акцентира върху отмяната на телевизионен дебат, организиран от телевизия "Скай Нюз".

"Признавам си, че не следя темата отблизо", отговори с усмивка Джонсън, придружен от смехове сред депутатите, след което използва възможността да даде "няколко съвета" на бъдещия премиер. "Нека остане близък с американците, да подкрепя украинците и да се бори за свободата и демокрацията по целия свят. Ако намали данъците и регулациите, където е възможно, ще направи от нашата страна едно по-добро място за живот и инвестиции", препоръча Джонсън.

Междувременно бившият министър на финансите Риши Сунак и досегашният външен министър Лиз Тръс достигнаха днес до последната фаза от избора за наследник на Борис Джонсън на "Даунинг стрийт", съобщи Франс прес.

Риши Сунак получи 137 от гласовете на торите, като по този начин изпревари Лиз Тръс, която събра 113 гласа, и държавния министър на търговията Пени Мордонт, която отпадна от надпреварата, след като за нея гласуваха само 105 консерватори. Информацията беше съобщена от Греъм Брейди, ръководител на вътрешния вот в партията.

Победителят от двамата финалисти ще бъде определен с вот по пощата от 200 000 членове на Консервативната партия във Великобритания. Името на новия шеф на партията, който ще стане и премиер на страната, се очаква да бъде обявено на 5 септември, информира БТА.