Русия е гарант за дългосрочния мир в света, заяви бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва. Той изрази това мнение в интервю за телевизионния канал Brasil 247 във вторник.

"Русия не е просто някаква държава, не е нещо незначително. Русия е много важна за осигуряването на мира в света в продължение на много векове", каза бразилският лидер. 

В същото време политикът отново потвърди позицията на страната си по отношение на ситуацията в Украйна. "Войната продължава вече една година, сега трябва да се намери някой, който да започне да говори за мир, защото САЩ не говорят за мир", каза той.

Никакво оръжие за Киев! Лидерите на Латинска Америка попариха Зеленски

Лула да Силва заяви, че възнамерява по време на предстоящото си посещение в Китай следващата седмица да обсъди инициативата си за мир с китайския президент Си Дзинпин, който в момента е на посещение в Москва.

Според него самият факт, че китайският лидер идва в Русия, е "добра новина".

"Първо трябва да спрем враждебните действия, а след това да се опитаме да постигнем споразумение в отношенията между двете страни. До къде Русия би счела за достатъчно да спре, на какво Украйна би била готова да се съгласи? Това е, което трябва да се обсъди, но едва след като войната приключи", заключи бразилският лидер.

По-рано бразилският президент заяви, че настоящите посредници "нямат какво да предложат" на страните в конфликта в Украйна и лансира инициатива за разработване на нов международен формат, който да даде възможност за преговори между Москва и Киев.

Той също така заяви, че е готов, ако е необходимо, да посредничи в преки преговори между руския лидер Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук