В повечето щати струпванията на много хора на едно място са забранени заради пандемията
Бразилците Жоао и Ерика Бланк са си казали заветното "да" без да слеят устни. Вместо това са допрели маските си, с които са покрити лицата им, докато седят на задната седалка на автомобила, в който са се оженили, разказва Асошиейтед прес.

Автосватбите не са най-романтичното нещо, за което семейство Бланк са си мечтали, но във времето на коронавируса е една от малкото възможности да се бракосъчетаят. Държавната служителка, която провежда церемонията, стои до колата им. 

В Санта Крус, западно предградие на Рио де Жанейро, хората започнаха да приемат този нетрадиционен начин да сключат брак, откакто COVID-19 обхвана страната. Само за един ден, в четвъртък, 15 двойки в Санта Крус са се оженили в автомобилите си.


В повечето щати струпванията на много хора на едно място са забранени заради пандемията и затова много бразилци се видяха принудени да отложат традиционните брачни церемонии или да търсят безопасни алтернативи.

В Рио и поне още шест бразилски щата с извънредни разпоредби бяха разрешени сватби по видеоконферентни връзки. В Сао Пауло държавен служител може да посети двойките по домовете им, за да подпишат нужните документи за такъв вид церемония.

Засега единствено в Санта Крус се предлагат автосватби. Церемонията трае около пет минути, двойките казват обетите си и разменят венчални пръстени. Влюбените, които избират тази нетрадиционна форма, в повечето случаи са имали насрочена дата за сватба, но всичко се е провалило заради пандемията. Затова те предпочитат да проведат така церемонията, вместо да чакат и да се тревожат дали и кога ще е възможна традиционна сватба, обяснява служителката Алесандра Лапоенте.