Единствената група танкове БМП-Т „Терминатор“, действащи в Русия, най-вероятно са прехвърлени в посока Северодонецк. Това се посочва в доклада на британското разузнаване.

„Тяхното присъствие показва, че Централната група сили (CGV) е била замесена, а това е единственото формирование, което разполага с това превозно средство“, казаха военните.

От британското разузнаване, цитирани от УНИАН, допълват, че тази група преди това претърпя тежки загуби, като не успя да пробие източно от Киев в първата фаза на инвазията.

Русия разработи „Терминатор“, след като осъзна необходимостта от специална защита за основните бойни танкове, използвани по време на войните в Афганистан и Чечен.

Районът на Северодонецк остава един от непосредствените тактически приоритети на Русия, според служители на разузнаването на Острова. 

„Въпреки това, с максимум 10 „Терминатора“, е малко вероятно те да окажат значително влияние върху операцията за превземане на града“, допълват властите във Великобритания.

Междувременно стана ясно, че на 21 май руските войски са атакували Северодонецк едновременно от четири посоки, но претърпели големи загуби и се наложило да отстъпят.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!