Поп певицата Бритни Спиърс спечели най-много статуетки на годишните видеонагради на MTV - три: за видео на годината, за най-добро поп видео и за най-добро женско видео. Звездата грабна наградите за клипа към парчето си "Piece of Me".
След провала си миналата година с изпълнението на "Gimme More", тази година Бритни дори участва в откриването на церемонията.
Младата германска рокгрупа "Токио хотел" получи видеонаградата на MTV за дебют.

Статуетки грабнаха още гаджето на Риана Крис Браун с "With You" - за най-добро мъжко видео, Linkin Park с "Shadow of the Day" - за най-добро рок видео, рапъра Лил* Уейн с "Lollipop" - за най-добро хип-хоп видео, а за най-добро танцово представяне статуетката бе дадена на "Пусикат долс" за видеото им When I Grow Up. За хореография и сценография беше отличен Run на "Нарлз Баркли. Honey на Ерика Баду взе приза за режисура, за монтаж бе награден I Will Possess Your Heart на рокгрупата "Дет каб фор кюти", а за операторска работа - Conquest на "Уайт страйпс".

По време на шоуто на сцената пяха T.I., Jonas bRothers, Кид Рок, Риана, Кристина Агилера и др. Церемонията бе закрита с изпълнение на Кени Уест, който подобно на миналата година, отново не спечели нито една статуетка и за пореден път се зарече повече да не се появява на наградите.

Тазгодишният водещ на церемонията Ръсел Бранд, който играе в "Прелъстен и изоставен", призова от името на цяла Европа да се гласува за демократическия кандидат за президент на САЩ Барак Обама и настоящия обитател на Белия дом определи като "онзи каубой". /БЛИЦ