Местен жител е открил стрелба от огнестрелно оръжие в мобилизационен център в руската Иркутска област и е застрелял от упор ръководителя му. Това става ясно от публикации в Телеграм канали. Засега не е ясно дали той е мъртъв.

Стрелбата в мобилизационния център е дело на 25-годишния Руслан Зинин, жител на Уст-Илимск, където се случва произшествието. Той е задържан на място, срещу него ще се проведат процесуални действия.

"Местните жители съобщават, че... е влязъл в сградата, казал е: "Никой няма да воюва“, и първо е стрелял с нарязана пушка“, пишат социалните мрежи.


Стрелецът е задържан. Съобщава се, че ръководителят на военния комисариат е откаран в болница. Други твърдят, че е издъхнал.

Както БЛИЦ съобщи, преди дни руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 300 хиляди души в Руската федерация, което предизвика редица протести в големите градове и масово бягство от страната на мъже в наборна възраст. По границите на Русия се образуваха километрични опашки от желаещи да я напуснат, както показаха многобройни видео и снимкови материали.

Едновременно с това бяха приети закони, предвиждащи до 10 години затвор за избягващите мобилизация и отказващите да се подчинят на нарежданията на военните командири. Увеличени са наказанията и за дезертьорство, мародерство и други.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук