Новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна, одобрени окончателно днес от ЕС, включват името на Алина Кабаева, депутат в Руската дума и бивш спортист, като "близък сътрудник" на руския президент Владимир Путин. Това се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

В списъка са общо 65 граждани и 18 организации, отговорни за руските военни действия срещу Украйна, уточнява БТА.

Мерките засягат извършители на убийства, изнасилвания и мъчения срещу цивилни в Украйна, включително полк. Азатбек Омурбеков, наречен "касапинът от Буча", се допълва в съобщението. Санкционирани са също отговорни за обсадата на Мариупол, сред които ген. Михаил Мизинцев, наречен "касапинът от Мариупол", както и местни сътрудници на руските окупатори от област Херсон.

Добавени са още имена на членове на семействата на руснаци, попаднали по-рано под европейските санкции.

Дъщерята на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков Елизавета също попадат в шестия пакет антируски санкции на Европейския съюз. 

В документа решението е обосновано с нейната връзка с лице, което „активно подкрепя политика“, подкопаваща териториалната цялост и сигурността на Украйна. Също така, благодарение на влиянието на баща си тя е „получила доходоносни позиции и води разкошен начин на живот“. 

Общо приетите досега санкции на ЕС се отнасят до руски 1158 граждани и 98 организации, и включват запор на имущество и забрана за пътуване.

С най-новите санкции ЕС  реши да въведе частично петролно ембарго срещу Русия, с което се очаква до края на годината вносът на руски петрол в ЕС да спадне с 92 на сто.