Бум от искания за получаване на италианско гражданство се наблюдава в момента на Апенините, съобщи вестник „Соле 24 оре“.
Малко са обаче чужденците, които успяват да го получат, ако се видят данните на италианското Вътрешно министерство. През 2007 година е имало 46 000 чужденци, които са поискали италианско гражданство и които са отговаряли на необходимите условия. Това е с 34% повече, отколкото през 2006.
Като количество чужденци, подали молби за гражданство, става въпрос за най-високия брой в историята на Италия. Скокът в броя на молбите обаче се дължи не на увеличения брой бракове с италиански граждани, а най-вече на увеличението в броя на чужденците, живеещи постоянно и от дълго време в Италия. Законът предвижда минимум 10 години постоянно жителство в Италия.
Въпреки това обаче едва 6800 чужденци са получили гражданство през 2007, вследствие на 10-годишното си жителство на Апенините. 31 000 души са станали италиански граждани заради бракове с местни жители.
Обяснението на експертите е, че сегашната италианска бюрокрация изправя твърде много пречки пред подалите молби за гражданство заради натурализация. Най-много проблеми изпитват децата на живеещите от дълго време в Италия чужденци, които би трябвало да получат гражданство веднага след навършване на пълнолетието си.
Най-голям брой нови италиански граждани са регистрирани в Милано, а после в Рим и Торино.
Румънците са тези, които са на първо място в класацията от общности по получено граждансто заради брак с италиански граждани. Следват ги аржентинците и бразилците. /Pronto Sofia