На работник с бял цвят на кожата в азиатска фабрика за храни му е било казано, че не разбира рецептите заради цвета си и че трябва да отиде да работи в английска фирма, съобщава "Дейли Мейл". Впоследствие, той е спечелил иска си в случая за расова дискриминация.

Трибуналът по труда в Англия е решил, че твърденията в Mumtaz Foods спрямо Колин Сорби нарушават достойнството на производствения работник.

Неговият пряк шеф Азхийм Ахтар е смятал, че само британски азиатци като него трябва да имат право да работят във фирмата, която доставя ястия за индийски ресторанти и супермаркети. Ахтар е заявил, че се е извинил, но трибуналът не е приел това, тъй като срещу самия него не са били предприети дисциплинарни действия.

Ахтар е казал още, че обидният му коментар е в следствие на недоразумение поради езиковите затруднения, които изпитва, но съдията по проблемите на труда е заявил, че той е бил в състояние да се изразява на английски по ежедневни въпроси.

Колин Сорби е описан пред трибунала като бял британец, назначен от Bradford Management Services, дъщерно дружество на Mumtaz, през юли миналата година. След като Ахтар е отправил думите си, на Сорби му е казано, че е поставен "на повикване" - евфемизъм за уволнението. Той е помолен да изпразни шкафчето си и да предаде фирменото имущество.


Колин Сорби

Сорби е посъветван и да си потърси друга работа, като първоначално му е казано от мениджъра на човешките ресурси Пауло Силва, че това действие се предприема поради лошите му постижения.

По-късно пред трибунала Силва е казал, че тези твърдения всъщност идват от Ахтар. Съдията е казал: „Ефектът от коментара е, че поради факта, че ищецът не е англичанин, той не може да готви азиатска храна правилно".

„Това е стереотипно предположение, което не се е основавало на никаква фактическа основа. Отново контекстът е всичко. Азхийм Ахтар се е опитвал да обоснове защо трудовото правоотношение на ищеца трябва да бъде прекратено на практика", заявил е съдията.


Производствената сграда на Mumtaz

Съдията е казал още, че г-н Ахтар е дългогодишен служител, който се определя като приятел на директора на компанията Билал Акбар. Той е вярвал, че бял човек не трябва да работи за азиатска компания и е взето решение за отстраняване на г-н Сорби, заключил е съдията.

Трибуналът е уважил иска на Сорби за расова дискриминация и тормоз. Обезщетението ще бъде присъдено по време на съдебно заседание на дата, която предстои да бъде определена.

Превод и редакция: БЛИЦ