Турският външен министър обвини френския президент Еманюел Макрон, че е „спонсор на тероризма” и отхвърли критиките на френския лидер за настъплението на Турция в Сирия.

Миналия месец френският президент разгневи Турция, след като прие служител на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF). Турция смята част от тази група за терористи.

Разделението между Турция и Франция започна седмица преди двамата съюзници в НАТО да присъстват на срещата на върха на алианса във Великобритания. По-рано Макрон заяви, че е застава зад коментара си, че НАТО е в „мозъчна смърт”.

Той каза, че членовете на алианса се нуждаят от „събуждане“, тъй като те вече не си сътрудничат по редица ключови въпроси. Макрон разкритикува неспособността на НАТО да отговори на военните офанзиви на Турция в Северна Сирия.

Обръщайки се към репортери в парламента Чавушоглу заяви: „Той (Макрон) вече е спонсор на терористична организация и непрекъснато ги приема в Елисей. Ако негов съюзник е терористична организация ... всъщност няма нищо повече за казвам. В момента в Европа има празнота. Макрон се опитва да бъде нейният лидер, но лидерството идва по естествен начин”.

Връзките между Турция и нейните съюзници в НАТО са под напрежение, откакто Анкара купи модерната руска ракетна система С-400 по-рано тази година.