Четири категории на ужаса разкриха защо месото в Германия е евтино
Килограм кайма за по-малко от едно евро - подобни цени навярно ще изчезнат от германските магазини
Килограм кайма за по-малко от едно евро? Подобни цени навярно ще изчезнат от германските магазини. Особено след като водещият гигант в бранша АЛДИ обяви, че ще спре продажбите на определен тип месо, пише "Дойче Веле".
За какво става дума?
Преди дни от веригата АЛДИ съобщиха, че смятат да спрат продажбите на най-евтиното месо от животни, които по правило се отглеждат в лоши условия. Защитници на животните отдавна критикуват ниските цени и качеството на грижата за животните. В бъдеще е предвидено на опаковките с месо в дискаунтъра да е отбелязано в какви условия са отгледани животните, от които е съответното месо.
Спорно е обаче доколко новите мерки ще доведат до някаква съществена промяна. И докато от „Грийнпийс“ хвалят новите мерки, от Организацията за защита на животните „Peta“ ги определят като недостатъчни. През 2019 година търговците на храни в Германия се споразумяха около четиристепенна категоризация, с която се обозначават условията на отглеждане на животните.
Четири категории с минимални разлики
Първата категория е най-ниската и означава, че животните са били отглеждани при най-минимални стандарти. За свиневъдните ферми това означава, че всяко животно там трябва да разполага с поне 0,75 кв.м. площ. Във втора категория животните имат малко повече свободно пространство - по около 0,83 кв.метра, а пилетата и пуйките се отглеждат не върху каменния под, както е в първа категория, а върху слама.
Но и в двата случая става въпрос за животни, които се отглеждат в затворено пространство без свободен излаз.
В трета категория животните също не могат да излизат навън, но поне се намират в помещения, до които има приток на чист въздух.
„Дори в най-добрата - четвърта категория - подобренията са всъщност незначителни“, критикува Лиза Кайнц от организацията „Peta“.
„Естествените потребности на животните са съвсем различни, обикновено те се нуждаят от стотици квадратни метра площ и нито едно промишлено предприятие, което иска да е рентабилно, де факто не осигурява такива условия“, казва тя.
Ужасяващи условия
Сегашните условия на отглеждане в индустриализираното животновъдство нямат нищо общо с потребностите на самите животни – затова те страдат от множество заболявания, предизвикани от катастрофалните условия. Често пъти те вегетират върху решетки, поставени на каменния под, при изкуствена светлина и наблъскани между различни ограничителни прегради.
Водещият дискаунтър в продажбите на хранителни стоки тръгва по нов път
„На практика тези животни живеят направо върху изпражненията и собствената си урина“, казва Лиза Кайнц.
Дискаунт-веригата за хранителни стоки АЛДИ има магазини в много страни, включително в САЩ. Но засега отказът от евтино месо (от категориите 1 и 2) ще важи само за магазинната мрежа в Германия, научи ДВ от концерна.
Конкретно за клиентите новите мерки означават, че месото ще поскъпне. От концерна обаче уверяват, че няма да вдигат цените на месото от трета и четвърта категория.