Месеци наред новият коронавирус вилнее по света, а през последните седмици удари с нова сила редица страни в Европа. COVID-19 обаче не успя да проникне в един от хърватските острови, предава македонската телевизия "Канал 5".

Остров Ластово е с население от около 760 жители. Намира се на около пет часа път с ферибот от Сплит. От февруари, когато бе регистриран първият случай на коронавирус в Хърватия, досега там няма нито един човек с положителна проба.

Няма конкретно обяснение как жителите на острова са останали незасегнати от пандемията. Медията отбелязва, че през лятото там са почивали множество туристи, но животът на местните тече както обикновено. Мерките на здравните власти обаче все пак се спазват, подчертават от редакцията.

"Живеем като всички останали. Ние сме затворена среда, за нас, от туристическа гледна точка, лятото бе успешно.

Може би имаме по-силен колективен имунитет. Районът на острова със сигурност е енергийно по-силен поради естествената среда. Благодарни сме на Бог и се надяваме, че той ще ни подкрепи. Може би обяснението се крие в някаква нематериална причина, има място за вяра в подобен вариант", заяви ръководителят на Кризисния щаб на Ластово Маргарет Хропич.