Офицер от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е починал в Сомалия от наранявания, претърпени по време на операция в страната, съобщава CNN, позовавайки се на бивш висш служител на американската администрация, запознат със ситуацията.

Съобщава се, че офицерът е починал миналия уикенд, неговата самоличност не се разкрива, но източникът е казал, че преди това е служил в специалните сили на американския флот.

По-рано агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да изтегли американските войски от Сомалия.

Съединените щати помагат на сомалийските власти в борбата срещу радикалната ислямистка групировка "Ал Шабаб", която има тесни връзки с международната терористична организация "Ал Кайда".

Според данните в американските медии, в момента в Сомалия са разположени до 700 американски войници. През миналата година беше съобщено, че САЩ планират да намалят военното си присъствие в Сомалия и да намалят въздушните удари срещу "Ал Шабаб".

Превод и редакция: БЛИЦ